Loša hrana za pse: Odvojite činjenice od netačnih informacija

I.S/Klix.ba
Autor 26.5.2021. u 13:55

Loša hrana za pse: Odvojite činjenice od netačnih informacija

Foto: Pixabay

Hrana koju vaš pas svakodnevno konzumira je izrazito važna za njegovo zdravstveno stanje. Međutim, vlasnici ponekad nisu sigurni koje namirnice su nezdrave.

Što se tiče hranjenja pasa, postoji mnogo izvora informacija i mišljenja o tome šta je najbolje za njega. Prvo i najvažnije, loša hrana ne mora nužno značiti da će biti smrtonosna za psa, ali simptomi mogu varirati od nelagode do trovanja. Količina koju jede također je bitan faktor.

Fokusirajmo se na ljudsku hranu koju bi psi trebali izbjegavati:

Čokolada u sebi sadrži sastojak teobromin koji dovodi do aritmije, a može uzrokovati i zastoj srca.

Ksilitol je umjetni zaslađivač. Dovoljno je vrlo mala doza da dođe do zatajenja jetre.

Grožđe također treba izbjegavati jer uzrokuje zatajenje bubrega i smrt.

Masna hrana = stomačni problemi

Trebali biste biti svjesni posljedica koje mogu varirati od ozbiljnih gastrointestinalnih tegoba poput proljeva i povraćanja do smrti. Ne hranite ga masnim dijelovima mesa, prženom hranom, sladoledom ili maslacem. Ova hrana može utjecati na gušteraču. Može se poremetiti probavni sistem i drugi organi poput jetre, želuca i tankog crijeva. Počet će povraćati i dobit će proljev. Male pasmine koje su vrlo osjetljive na pojavu pankreatitisa mogu umrijeti.

Šta je s drugom hranom

Grčki jogurt sadrži mnogo probiotika i zdrav je za pse. Međutim, ako imaju problema s proizvodima od laktoze, može im poremetiti rad želuca. Međutim, u većini slučajeva je dozvoljeno uzeti malu količinu jogurta ukoliko je pomiješan s hranom za pse.

Sirovi krompir ima toksine poput solanina i čakonina koji su štetni. Solanin je inhibitor holinesteraze koji sprječava razgradnju acetilholina, koji je neurotransmiter. Čakonin izaziva iritaciju gastrointestinalnog trakta i nervnog sistema.

Može doći do neuroloških problema, poremećaja funkcionisanja bubrega, mučnine, proljeva i povraćanja. Naravno, veličina psa i količina koju pojedu veliki su faktor toga u kojoj mjeri će se razboljeti.

S druge strane, kuhani krompir sadrži vitamine i minerale koji su dobri za psa. Kuhana ljuska krompira je odličan izvor vlakana, a sam krompir ima škrob koji je izvor energije.

Jabučni ocat je siguran za pse, ali u velikim količinama može uzrokovati nuspojave. On se redovno koristi kod upala uha, svrbeža šapa i kožnih alergija. Također rješava probavne smetnje.

Iz sigurnosnih razloga, uvijek se mora razrijediti sa 50 posto vode na 50 posto octa kako bi se spriječile opekotine kože ili gastrointestinalnog trakta zato što je vrlo jak. Kada se unosi svakodnevno u nerazrijeđenoj koncentraciji, može uništiti caklinu psa i prouzrokovati opekotine jednjaka.

Dodatni savjeti

Imajte u vidu da im ponekad možete dati bijeli i crni luk, prasu, gljive, avokado i orašaste plodove. Međutim, bitno je izdvajati male količine kako ne bi došlo do problema. Sjetite se da svaki pas različito reaguje hranu koju do sada nije jeo. Nju trebate postepeno uključivati u obroke i to nakon što ste se prethodno savjetovali s veterinarom.

klix.ba

I.S/Klix.ba
Autor 26.5.2021. u 13:55