Mačke mogu prepoznati ime svoga vlasnika i drugih ljubimaca u njihovoj okolini

I.B.
Autor 17.4.2022. u 11:27

Mačke mogu prepoznati ime svoga vlasnika i drugih ljubimaca u njihovoj okolini

Foto: Pixabay

Iako postoje brojne priče o mačkama i njihovom posebnom karakteru, čini se da ona kako su one “sebična” stvorenja sada može otići u zaborav. Prema najnovijim istraživanjima, mačke su sposobne zapamtiti ime svoga vlasnika, ali i ostalih ljubimaca u svojoj blizini.

Kada su kućni ljubimci u pitanju, svi su, baš poput i ljudi, različiti.

Dok su neki otvoreni za društvo i maženje, drugi vole da ih se pusti na miru, a promjene raspoloženja uglavnom se pripisuju mačkama koje mnogi smatraju životinjama koje vole da je po njihovom.

Upravo zbog toga mnogi ih smatraju sebičnim ljubimcima, no najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazalo je da one itekako mare za svoju okolinu i ljude u istoj.

Istraživači iz Japana promatrali su 48 mačaka koje su živjele sa još najmanje dva kućna ljubimca, bilo u porodičnoj kući ili drugom zatvorenom okruženj i došli su do saznanja kako one, ne samo da znaju imena svojih vlasnika, već i imena svojih mačjih prijatelja.

Mačkama su pušteni snimci njihovih vlasnika koji su dozivali mačku s kojom žive, a uporedo su na ekranu puštali fotografije ili te mačke ili neke druge.

Ispostavilo se kako je 19 mačaka duže gledalo u fotografiju mačke koju vlasnik nije dozivao, što je uobičajena reakcija kada se životinje iznenade.

Odvojeni eksperiment pokazivao je mačkama i fotografiju njihovog vlasnika te njih samih dok ih vlasnik doziva, a ispostavilo se da su one koje žive u većoj porodici duže gledale kada se fotografija i ime nisu poklapali.

Autori sa Univerziteta u Kyotu rekli su kako rezultati sugerišu upravo to da mačke znaju imena jedna druge te vjerovatno i imena svojih vlasnika.

klix.ba

I.B.
Autor 17.4.2022. u 11:27