Mačke ne lutaju po susjedstvu kad ih ostavite same vani, potvrdila je studija

Index Ljubimci
Autor 16.5.2022. u 12:48

Izdvajamo

  • Dakle, mačke ostaju blizu kući čak i kada ih ostavite same vani. Većinu vremena provode pod automobilima, u šupama, po susjednim kućama ili na krovovima. Ovi rezultati, objavljeni u časopisu Scientific Reports, podudaraju se s rezultatima dobivenim u drugim zemljama svijeta.

Povezani članci

Mačke ne lutaju po susjedstvu kad ih ostavite same vani, potvrdila je studija

Foto: šg

Mnogi vlasnici ljubimaca boje se kada ih bez nadzora ostave na otvorenom. Strah ih je da ne pobjegnu, da im se nešto loše ne dogodi… Zbog toga je Sveučilište prirodnih znanosti u Norveškoj provelo istraživanje o ponašanju pripitomljenih mačaka. Fokus je bio na njihovim aktivnostima na otvorenom. Na mačke su postavili GPS za praćenje njihovog kretanja.

Vlasnici mačaka obično misle da njihovi ljubimci lutaju daleko od kuće kako bi pronašli hranu ili partnera. Mačke su i više nego sposobne same se brinuti za sebe i mogu ostati vani same nekoliko dana ili čak tjedana te su zbog lovačkog instinkta sposobne pronaći hranu.

Ostaju blizu svom dvorištu

Prema provedenom istraživanju, zabluda je da mačke odlaze daleko od kuće. Ovim istraživanjem Norvežani su došli do zaključka da se 79 posto mačaka kretalo na udaljenosti od 50 metara od svog doma, a najveća zabilježena udaljenost kod promatranih mačaka bila je 350 metara. Autor studije Bjarne Braastad kaže da su mačke koje su koristili za istraživanje većinom sterilizirane.

Dakle, mačke ostaju blizu kući čak i kada ih ostavite same vani. Većinu vremena provode pod automobilima, u šupama, po susjednim kućama ili na krovovima. Ovi rezultati, objavljeni u časopisu Scientific Reports, podudaraju se s rezultatima dobivenim u drugim zemljama svijeta.

Većina mačaka provodi vrijeme unutar 100 metara od svog doma

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Animal Conservation, prikupilo je podatke kretanja mačaka s različitih kontinenata i rezultati se podudaraju s norveškim istraživanjem.

“Bio sam iznenađen koliko su se te mačke malo kretale. Većina ih je vrijeme provodila unutar 100 metara od svog dvorišta”, rekao je Roland Kays iz Muzeja prirodnih znanosti Sjeverne Karoline.

Index Ljubimci

Index Ljubimci
Autor 16.5.2022. u 12:48