Maja Sujoldžić i Dalida Kozlić fizički napadnute prilikom pokušaja ulaska u veterinarsku stanicu u Raljevu

Jelena Paunović
Autor 14.11.2014. u 15:15

Maja Sujoldžić i Dalida Kozlić fizički napadnute prilikom pokušaja ulaska u veterinarsku stanicu u Raljevu

Foto: abc.ba

Prava drama se danas odvijala ispred novootvorene veterinarske stanice u sarajevskom naselju Reljevo. Grupa građana se jučer zaputila u veterinarsku stanicu u vlasništvu sarajevske opštine Novi Grad, kako bi saznali šta se dogodilo da psima koje su, prema tvrdnjama očevidaca, uposlenici Higijenskog servisa Lokom, odveli u tu veterinarsku stanicu. Građanima je onemogućeno da uđu u veterinarsku stanicu koju čuva djelatnik jedinice za hitne intervencije općinske službe civilne zaštite. Dvije građanke, Maja Sujoldžić i Dalida Kozlić su i fizički napadnute prilikom pokušaja ulaska u veterinarsku stanicu. Obje se osjećaju dobro i nakon ljekarsog pregleda upućene su na kućno liječenje.

Piše: Jelena Paunović

O svemu što se danas dešavalo, kao i prethodnim medijskim spekulacijama, razgovarali smo sa Eldarom Kozlićem, jednim od građana koji je želio znati kakva je sudbina odvedenih pasa.

„Znao sam da se sve ovo dešava, ali danas sam prvi put sve vidio rođenim očima. Kanton Sarajevo je ovim kriminalnim radnjama sahranio zakone države Bosne i Hercegovine. Nisam mogao vjerovati da budžetskim novcem izgrađenu veterinarsku stanicu Općine Novi Grad, u crnoj uniformi čuva jedinica za hitne intervencije civilne zaštite Općine Novi Grad. Znači da u ovu veterinarsku stanicu nije dozvoljen pristup civilima. Zašto i kako? Danas sam se uvjerio da i policija PU Novi Grad „ne vidi“ napad na mene iako su bili udaljeni svega 40- ak metara i bili u autu koje su vozili u pravcu veterinarske stanice ispred koje sam se nalazio. Čak ni nakon što su dvije djevojke bile izložene fizičkom napadu od strane uposlenika Civilne zaštite, policajci su odbili nazvati krim službu.“, kazao je Eldar Kozlić

Kozlić napominje da građani moraju biti upoznati sa svim tokovima budžetskog novca, jer je to novac svih građana.

„Građani moraju znati da se uz pomoć policije, Ureda za veterinarstvo, Kantonalne veterinarske inspekcije i općinskih inspekcija u Kantonu Sarajevo, skupa ruše državni Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, kao i više odredbi Krivičnog Zakona FBiH. Oni skupa odvode pse na masovnu egzekuciju uz pomoć sudski neregistrovanog higjenskog servisa Lokom. Oni ubijaju kako kučiće skupa sa majkama (što je danas bio slučaj), tako i već veterinarski obrađeni psi za koje su već izdvojena sredstva. Kako u Sarajevu nema adekvatnih azila, ti psi se odvode u dobro čuvanu veterinarsku stanicu gdje se ubijaju. Treba napomenuti da se cijeli proces veterinarske obrade (sterilizacija/ kastracija, vakcine, tablete protiv unutrašnjih i vanjskim parazita-ponovo knjiže i naplaćuju! Na primjer: ako građanin zatraži od Lokoma da udomi psa, njemu po važećem cjenovniku Lokom naplaćuje veterinarsku obradu iako pas već ima markicu kao dokaz da je već veterinarski obrađen. Ima li to igdje na svijetu?“, pita se naš sugovornik.

Kozlić napominje da, nakon što Lokom odvede pse, te pse više niko nikada ne vidi. Izuzetak koji potvrđuje pravilo se pokazao samo u par slučajeva kada su te pse uspjeli spasiti građani koji vole životinje.

Uposlenik Civilne zaštite koji, pomenutu veterinarsku stanicu u Reljevu čuva očito od običnih građana, u neformalnom razgovoru nam je rekao da se uposlenicima veterinarske stanice možemo obratiti jedino u ranim jutarnjim časovima, te negirao da su ikada napušteni psi dovedeni u tu stanicu. Radnici higijenskog servisa koji su doveli pse u stanicu, od cijelog slučaja su se samo ogradili.

dalidak

Dalida Kozlić

Dalida Kozlić, dipl. pravnica i aktivistica prokomentarisala je ovaj događaj za naš portal.

“Nažalost, danas smo bili očevici školskog primjera djelovanja zločinačke organizacije na čijem čelu je Semir Efendić, a koja je pod nedvojbenom zaštitom MUP – a KS. Podnesena je krivična prijava protiv Efendića i ostalih uz koje su priloženi deseci dokaza o otuđenju budžetskog novca i ubijanju napuštenih pasa.

Svaki građanin ima zakonsko pravo pristupa javnim preduzećima, što je nama danas bilo onemogućeno. Veterinarsku stanicu u Reljevu čuva osoba u uniformi na kojoj piše civilna zastita općine Novi Grad, jedinica za hitne intervencije. Zakonski ovo se tretira kao paravojna formacija i također pripadnici civilne zaštite ne smiju da vrše osiguranje imovine i osoba. Također, bili smo i očevici jadnog i nezakonitog postupanja policijskih službenika PU Novi Grad koji su na sve načine pokušavali da onemoguće prikupljanje dokaza.

Međutim, na njihovu žalost cijeli incident je snimljen od samog početka do kraja, kao i opstrukcije policije, a naročito je važan video snimak fizičkog napada pripadnika Civilne zaštite na Maju Sujoldžić – Aljović i fizički napad Edina Hajre na mene kada sam zadobila tjelesne ozlijede.

S obzirom da zločinačka organizacija predvođena Efendićem uživa zaštitu MUP – a KS i Tužiteljstva KS protiv tužitelja koji predmet Efendic i ostali “čuva u ladici”, kao i protiv rukoviditelja u Upravi policije MUP KS će biti podnesene nove krivične prijave, ali ću iste i da tužim u građanskoj parnici, kao i osobe koje su izvršile napad na Maju S. Aljović, Eldara Kozlića i mene.”

Jelena Paunović
Autor 14.11.2014. u 15:15