Manje rase pasa imaju veće šanse za probleme s desnima i gubitak zuba

I.S
Autor 26.10.2021. u 13:32

Manje rase pasa imaju veće šanse za probleme s desnima i gubitak zuba

Foto: Pixabay

Parodontalna bolest jedan je od najčešćih problema s kojim se suočavaju psi. Novo istraživanje pokazalo je da su manje rase u većoj opasnosti u odnosu na veće.

Parodontalna bolest obuhvata upalu desni (gingivitis) i bakterijsku infekciju koja može dovesti do gubitka zuba (periodontitis). Science Direct je u Sjedinjenim Američkim Državama proveo do sada najveće istraživanje ovog tipa. Objavljeno je krajem prošlog mjeseca u The Veterinary Journalu.

Većina pasa kojima je dijagnosticirana parodontalna bolest imalo je manje od 15 kilograma. Rase koje su najviše bile pogođene su: minijaturne pudlice, jazavičari, jorkširski terijeri, koker španijeli i Jack Russell terijeri.

Naučnici su naveli kako su predispozicije za parodontalnu bolest genetika, varijacije u obliku lobanje, prenatrpanost zuba, veličina čeljusti i razlike u režimu prehrane.

Manji psi imaju proporcionalno veće zube i to može dovesti do prenatrpanosti i povećanog nakupljanja plaka i upale desni. U zaključku istraživanja navedeno je da uklanjanje kamenca i svakodnevno četkanje zuba mogu spriječiti navedene probleme.

klix.ba

I.S
Autor 26.10.2021. u 13:32