MASOVNI POKOLJ NAD NAPUŠTENIM PSIMA: HOROR NA ULICAMA KALINOVIKA

tačno.net
Autor 22.10.2013. u 07:35

MASOVNI POKOLJ NAD NAPUŠTENIM PSIMA: HOROR NA ULICAMA KALINOVIKA

Dana 20. oktobra 2013. na ulicama Kalinovika, u ranim jutarnjim satima u 9h i 30 minuta, u centru grada, ulica Karađorđeva, desio se odstrel napuštenih pasa. Zahvaljujemo prijateljima iz Banjaluke, Udruženje NOA koji su na svojoj web stranici informisali javnost o ovom monstrouznom pokolju napuštenih životinja i podnijeli već prijave relevantnim organima u RSu, činu koji je naređen od strane općinskih organa, a koji su izvršili pripadnici lovačkog udruženja koji su naoružani pucali po gradu na pse koje su zatekli na ulicama.

Životinje su ubijane u samoj blizini policiske stanice u Kalinoviku. Leševi ubijenih životinja nisu bili uklonjeni ni nekoliko sati nakon počinjenja ovog krivičnog djela, čime nalogodavci ovog nezakonitog monstruoznog čina poručuju da su iznad državih i entitetskih zakona.

Nepoznato je, javlja NOA, ko je leševe sklonio i gdje su odloženi a pored fotografija i očevidaca spremnih da svjedoče mogu biti jedan od dokaza. Građani koji su dojavili o slučaju pronašli su desetak ubijenih pasa i dva teže ranjena psa. Preživjeli psi su u šoku i krvare, po svjedočenju veterinara pogođeni sačmom.

Šokirani smo slikama mučki ubijenih životinja koje će sada obići cijeli svijet i predstaviti po ko zna koji put Bosnu I hercegovinu kao klaonicu životinja, kao zemlju u kojoj se zakoni donose da bi se kršili, zemlju u kojoj caruje necivilizacijski odnos prema napuštanim životinjama, zemlju u kojoj je uopće moguće da bilo ko naredi ubijanje i odstrele pasa na ulicama gradova i time prouzrokuje neizlječive traume na dio populacije koji tome svjedoči, zemlju u kojoj tijela ubijenih pasa leže na ulicama, zemlju u kojoj krv ubijenih životinja markira naše ulice.

Konsternirani smo nad bešćutnošću onih čiji je posao i zakonska obaveza da spriječe ova zlodjela. Odgovornost organa za provedbu Zakona je da spriječe ovakve brutalne zakonom zabranjene masakre nad životinjama, poglavito organa MUPa i Veterinarske inspekcija, te da kazne nalagodavce i počinioce. Ubijanje životinja, odstreli na ulicama BiH gradova necivilizacijski su čin bez presedana. Podsjećamo, odstreli nad napuštenim psima lutalicama, te njihovo neselektivno hvatatanje i ubijanje kao krajnje nehumana i neopravdana mjera uklanjanja napuštenih pasa lutalica je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja (“Službeni glasnik BiH” br. 25/09) decidno zabranjena, te svaka takva aktivnost predstavlja direktno kršenje Zakona, i niko je ne smije odobriti kao dozvoljenu, narediti i planirati kao takvu.

Korištenje vatrenog oružja u cilju odstrela napuštenih pasa lutalica predstavlja i krivično djelo po KZ Izazivanje opće opasnosti, dalje svako neselektivno hvatanje i ubijanje životinja predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i to Člana 3. kojim se decidno zabranjuje ubijanje i mučenje životinja, Člana 4. kojim se pored niza zabrana uvodi i zabrana isprobavanja municije na životinji, Člana 14. i 15. kojim se precizno definiše kada, od strane koga, pod kojim okolnostima, na kojoj životinji se smije sprovesti eutanazija životinje, te Člana 27. kojim se između ostalog propisuje obaveza osiguranja adekvatnog smještaja i veterinarsko zdravstvene pomoći napuštenoj i izgubljenoj životinji.

Zakon je više no jasno propisao obavezu lokalnih zajednica u zbrinjavanju napuštenih životinja, osnivanju skloništa za napuštene životinje, higijenskih servisa, te prepoznaje i preporučuje isključivo sterilizaciju i kastraciju napuštenih životinja kao mjeru kontrole populacije u kratkom roku kroz programe uhvati-steriliši-pusti, a ne ubijanje i eutanaziju.

Zahtijevamo od nadležnih organa RS-a da po službenoj dužnosti bez odlaganja poduzmu sve radnje iz svoje nadležnosti, kako bi se počinioci ovog zlodjela procesurirali i najstrožije kaznili. Krajnje je vrijeme da se od strane organa koji su nadležni za sprovođenje Zakona, poglavito Veterinarske inspekcije i policijskih organa pošalje nedvosmislena poruka svima dakle i organima uprave, i lovačkim društvima i veterinarskim stanicama, da je planiranje i izvršavanje ovakvih akcija Zakonom zabranjeno te da će isto u skladu sa Zakonom biti i sankcioniramo. Organi lokalne uprave se moraju fokusirati na dosljednu implementaciju Zakona a shodno tome primjenu humanih metoda rješavanja problema.

Odluku o neselektivnom brutalnom ubijanju napuštenih životinja niko nema pravo da donese. Imperativno i neodložno brutalne i nezakonite prakse u odnosu prema napuštenim životinjama moraju prestati, a nalogodavci istih moraju biti sankcionisani.

Porast broja napuštenih pasa lutalica na ulicama je direktna posljedica neprovodjenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, dakle ne provođenja sterilizacija napuštenih pasa lutalica, ne sankcioniranja napuštanja životinja od strane vlasnika i ne osnivanja gradskog skloništa za napuštene životinje. Umjesto planiranja nezakonitih akcija ubijanja, relevantni organi i tijela uprave se moraju fokusirati na provodjenje Zakona koji nedvosmisleno zabranjuje ubijanje, a nalaže human način rješavanja ovoga problema i to kroz sterilizacije napuštenih životinja metodom uhvati steriliši pusti, sankcioniranje napuštanja životinja, identifikaciju vlasništa i osnivanje gradskog skloništa za napuštene životinje, te kontinuirane edukacije građana u cilju eliminiranja loših praksi.

Samo kombinacija navedenih metoda uz efikasan sistem kontrole populacije može dati rezultate i dovesti do rješenja problema. Ubijanje je bilo i ostaje najneefikasniji metod koji nikada nije doveo do rješenja jer ne eliminira uzrok problema koji leži u neodgovornom vlasništvu dakle napuštanju životinje od strane čovjeka koje prolazi nekažnjeno i kojom se generira nova generacija napuštenih životinja, te nekontroliranoj reprodukciji postojeće generacije napuštenih životinja.

SAVEZ UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE ŽIVOTINJA

Sarajevo, 21 oktobar 2013.

tačno.net
Autor 22.10.2013. u 07:35