Mini azil za pse lutalice u Hadžićima

tačno.net
Autor 14.4.2014. u 12:12

Mini azil za pse lutalice u Hadžićima

U Hadžićima je nedavno otvoren mini azil za pse lutalice smješten u kasarni Žunovnica, u okviru kojeg će uskoro početi sa radom i higijenski servis koji će obavljati potrebne veterinarske usluge oko sterilizacije, kastracije i eutanazije pasa. Azilom upravlja hadžićka firma Komunalac i trenutno je ovdje smješteno 15 pasa.

Odluku o otvaranju azila donijela je Općina Hadžići nakon učestalih napada pasa lutalica na građane i djecu. Načelnik Hamdo Ejubović objašnjava da je na području ove općine samo u decembru prošle godine registrirano osam, a u januaru ove 11 ugriza pasa sa trajnim i teškim posljedicama.

–  Otvaranjem azila prilično smo smanjili ovaj problem, ali ga nismo i u potpunosti riješili. Lutalica je manje na ulicama Hadžića i od otvaranja azila nismo imali nijedan ugriz pasa. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja opteretio je lokalnu zajednicu da mora platiti i nadoknaditi štetu osobama koje ugrizu psi, pa danas imamo i taj dodatni problem. Zakon je nefunkcionalan i ne može se primijeniti jer bi tada BiH bila jedina zemlja koja treba u azilima čuvati i hraniti pse do kraja njihovog života, a nismo toliko bogata zemlja, kaže Ejubović, dodajući da je zakon dobar za pse, ali nije za ljude.

Azil u Žunovnici je izgrađen sa minimalno sredstava i ima vrhunske uslove za boravak pasa. Ukoliko bude potrebe može se i proširiti dodavanjem novih boksova. Za sada su ovdje samo na posmatranju agresivni psi koji su više puta napadali građane. Životinje imaju prostor za šetnju, zasebne kaveze, odgovarajuću hranu i medicinsku njegu, a da li će biti eutanazirani odlučit će stručna lica.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 14.4.2014. u 12:12