Mislite da vas pas liže jer vas voli, e to nije jedini razlog

tačno.net
Autor 14.12.2016. u 19:11

Mislite da vas pas liže jer vas voli, e to nije jedini razlog

Foto: Thinkstock

Opšte je poznata stvar da psi vole da se maze. Najčešće to rade kada se šćućure uz vlasnika. pa počnu da mu ližu ruke, lice, a najčešče noge. Mnogi se pitaju zašto to rade?

Prema jednoj teoriji, psi koji žive u čoporu međusobno se ližu u znak prijateljstva, ali i pokornosti. Slabiji psi ližu jače i na taj način pokazuju da su verni. Postoji mišljenje da psi na isti način pokazuju i pokornost svom vlasniku.

Takođe, nakon rođenja, kuja lizanjem komunicira sa štencima, a ona ih na taj način mazi i čisti, pa lizanje ostaje ukorenjeno u ponašanju psa celog života.

Njihova čula su istančana i psi ih maksimalno koriste da bi saznali što više o svom vlasniku. Pamte njegov miris, ali i ukus. Zvuči bizarno, ali psi najviše vole da ližu ljude koji su se oznojili – jer je njihova koža tada slana, a psi taj ukus vole!

Lizanje nije opasno, ako u obzir uzmemo da vlasnik vodi računa o ličnoj higijeni, pa ne postoji rizik od prenošenja određenih parazitskih bolesti.

Ukoliko pokušate da se prisetite, videćete da ste psa nakon što vas je dobro „olizao“, uglavnom počastili poslasticom ili ste ga intenzivno mazili i poklanjali mu pažnju. On je naučio da nakon lizanja sledi dobar provod, pa „zloupotrebljava“ vašu ljubav!

Neki vlasnici se na ovakvo ponašanje svojih pasa žale, jer im je taj osećaj neprijatan. Ako ste vi jedan od tih vlasnika, jednostavno ignorišite psa i on će vremenom shvatiti da to više nije put do maženja i poslastica.

Pod uslovom da je pas zdrav, može se potvrditi da lizanje nije opasno po čoveka, ali lekari savetuju da je iz predostrožnosti ipak najbolje da ne ližu malu decu.

Po drugom mišljenju kada pas liže svoga gazdu, on ga zapravo ljubi i tako iskazuje svoju ljubav. Ipak, ovo nije jedini razlog.

Psi uživaju u lizanju jer se u njihovom telu ovim putem oslobađa endorfin koji im omogućava da osećaju zadovoljstvo.

Kada su stranci u blizini, pas će još više lizati svog gazdu, a najčešće po licu. Stručnjaci veruju da je to njihov način da pokažu da ste im jako važni i da brinu o vama više nego taj stranac. Zna se da su psi verni prijatelji i da vole da budu uz vlasnika, a mnogi tvrde i da na osnovu psa možemo dosta toga naučiti o gazdi psa i obratno.

Nekima smeta kada ih psi ližu, nekima ne, ali u svakom slučaju potrudite se da to prihvatite jer oni nemaju drugi način da komuniciraju sa nama.

paszavas

Tagovi:
tačno.net
Autor 14.12.2016. u 19:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija