Mogu li psi nanjušiti rak?

tačno.net
Autor 23.12.2013. u 09:33

Mogu li psi nanjušiti rak?

Uredila: Jelena Paunović

Medicinski centri koji se bave istraživanjem uzroka i mogućnostima liječenja raka, mogli bi imati novu metodu za dijagnosticiranje te opake bolesti. Naime, inovativna istraživanja sugeriraju da su psi u stanju dijagnosticirati rak pluća, jajnika i grudi ako samo onjuše dah pacijenta. InSitu fondacija na Floridi trenutno izrađuje studiju o mogućnostima da pas otkrije rak želuca i gušterače.

Pas ima 40 puta jače čulo mirisa nego čovjek

Njuh psa je vrlo moćno oružje. Istraživanja su pokazala da prilikom kuhanja variva, čovjek osjeti samo miris cijelog jela, dok pas osjeća i pojedinačne sastojke: meso, mrkvu, grašak, krompir, začine. Ako vam samo onjuši dah, pas će znati šta ste ručali. Pas također može nanjušiti skrovište droge, pronaći skrivene bombe, ali i pomoći u traženju nestalih osoba. Naime, pas čak 40 puta bolje osjeća mirise nego čovjek.

Na Univerzitetu u Pensilvaniji radi se slično istraživanje da bi se utvrdio rak jajnika u ranoj fazi. Koristeći izvanredne sposobnosti osjetila mirisa kod pasa, provodi se istraživanje o tome da li pas može nanjušiti rak jajnika u ranoj fazi.

Pas može nanjušiti i brojne organske spojeve

Nedavna studija, rađena u bolnici Schillerhöhe u Njemačkoj, pokazala je da psi imaju sposobnost prepoznati miris nekih organskih spojeva u ljudskom tijelu povezanih sa prisustvom karcinoma pluća. Ova vijest je od velikog značaja jer, osim što su čovjekovi najbolji prijatelji, psi mogu pomoći i u otkrivanju raka plućnih stanica u ranoj fazi bolesti.

Tokom eksperimenta, znanstvenici su imali 220 epruveta u kojima je bio uzorak daha pacijenata sa i bez raka pluća. Dvije njemačke ovčarke, labrador i australijski ovčar su dovedeni da njuše uzorke. Psima su date upute da legnu ispred bočica, u kojima je bio uzorak daha oboljelih pacijenata, te da potom njuškom dodirnu bočice. Psi su uspješno identifikovali čak 71-og od ukupno 100 oboljelih pacijenata. Osim toga, uspješno su otkrili 93% uzoraka daha pacijenata koji nemaju rak pluća.

Istraživanja pokazuju da rak može imati karakterističan miris koji dolazi od kemijskih spojeva koje tijelo proizvodi usljed bolesti. Znanstvenici kažu da ti spojevi cirkuliraju tijelom, te naposlijetku završavaju u plućima u plinovitom obliku.

“U dahu pacijenata sa rakom pluća, postoji vjerovatnoća da će biti prisutne različite hemikalije u odnosu na dah zdrave osobe. Pas može otkriti rak u ranoj fazi kada nanjuši prisustvo tih određenih hemikalija u dahu oboljelog“- rekao je Thorsten Walles, voditelj jedne od studija i znanstvenik, u nedavno objavljenom saopštenju.

 

Navedena njemačka studija nije jedina tokom koje se koriste izvanredne mogućnosti psećeg njuha. I u nekim drugim eksperimentima, dokazano je da psi poprilično uspješno mogu nanjušiti karcinom jajnika, rak dojke, rak debelog crijeva, melanom, pa čak i dijabetes tipa 1. Međutim, obećavajuće i najbolje rezultate do sada dala je studija o mogućnostima ranog otkrivanja raka pluća.

Prema Wallesu, rezultati ovih testova ukazuju na činjenicu da postoji prepoznatljiv “marker” koji označava rak pluća u ljudskom dahu. Znanstvenici međutim, još uvijek nisu u mogućnosti tačno izdvojiti komponente koje psi nanjuše.

Istraživanja se nastavljaju

Daljnja istraživanja na tu temu su planirana, a znanstvenici se nadaju da će uskoro biti u mogućnosti identificirati kemijski spoj za otkrivanje karcinoma u ranoj fazi bolesti. Ukoliko se to ostvari, biće samo pitanje vremena kada će psi uistinu moći pomoći čovjeku i u otkrivanju opakih bolesti poput karcinoma.

Britanski naučnici su 2004. godine ustanovili da psi mogu nanjušiti rak mokraćnog mjehura, ukoliko samo onjuše urin pacijenta. Mnogi onkolozi će vam takođe reći da i sam čovjek može osjetiti miris raka, ali u poodmakloj fazi. Za sada samo psi mogu nanjušiti rak u ranoj fazi razvoja bolesti.

Obučavanje psa za otkrivanje karcinoma u ranom stadiju traje šest do osam sedmica.

Izvor: http://www.dogsdetectcancer.org/ ABC news

tačno.net
Autor 23.12.2013. u 09:33