Mogu li psi razumjeti matematiku? Znanstvenici imaju neočekivan odgovor

Index Ljubimci
Autor 4.8.2022. u 11:39

Mogu li psi razumjeti matematiku? Znanstvenici imaju neočekivan odgovor

Foto: Artisteer/Getty Images

Psi mogu učiniti mnogo zabavnih i neobičnih stvari, ali jeste li se ikada zapitali znaju li psi brojati?

Nedavne studije pokazale su da su psi puno pametniji nego što mislite. Ne, psi ne mogu računati na prste, ali mogu prepoznati uzorke i količine te na neki način mogu razumjeti matematiku. Znanstvenici su proveli nekoliko testova kako bi utvrdili koliko psi mogu razumjeti matematiku, piše Worlddogfinder.

Znanstvenici su uzeli dvije zdjele za pse; u jednom je bilo 20 komadića hrane, a u drugoj samo 5 komada. Stavili su dvije zdjele na istoj udaljenosti od psa. U svakom testu, svi testirani psi birali su zdjelu s više zrna. Zaključak je da su psi svoju odluku temeljili na broju granula u zdjelici. Za daljnja ispitivanja znanstvenici su zdjelu s pet granula stavili bliže psu i onu s 20 granula dalje, a pas je uvijek birao bližu zdjelu, a do odlučivanja nisu ni došli.

Testiranje jednostavnog brojanja daleko je realniji test, koji uglavnom uključuje radne i sportske pse. Dok rade psi moraju donositi, a da bi to učinili, moraju znati brojati. Na primjer, ako ljudi puste tri patke, a pas dohvati samo dvije, on mora znati izbrojati i prepoznati da je jedna patka ostala i da treba donijeti i treću patku.

Kako psa naučiti računanju?

Učenje psa da broji može biti ugodno iskustvo i za vlasnika i za psa. Za početak, trebat će vam tri predmeta kako biste psa naučili brojati. Igračke za pse su najbolja opcija. Također ćete morati stvoriti tri mete na koje ćete postaviti brojeve 1, 2 i 3. Vaš pas će pogoditi metu kako bi pokazao broj. Naravno, trebat će vam velik broj malih poslastica.

Prvo, provjerite je li vaš pas razumije kako dodirnuti ili pokazati na naredbu. Možda ćete prvo morati uvježbati ovu naredbu. Počnite s jednim. Stavite jednu igračku na tlo, recite “jedan” i pokažite na metu. Dajte svom psu poslasticu i pohvalu kada pas prvi put pokaže na metu. Ponavljajte sve dok pas ne dodirne metu broj jedan kada kažete “jedan”.

Sada prijeđite na broj dva. Dodajte igračku broj dva u igru. Recite “dva”, pokazujući na metu. Pohvalite psa što je drugi put pokazao na cilj i ponavljajte sve dok pas to ne bude mogao učiniti dosljedno. Kombiniranjem broja 1 i 2 je dobra vježba. Koristeći isti pristup, sada možete dodati treću igračku. Možete nastaviti trenirati sa svojim psom kako biste dodali kombinacije ciljeva i uputa nakon što pas nauči brojati.

Index.hr

Index Ljubimci
Autor 4.8.2022. u 11:39