Moguće je: Kako da ljubimcu produžite život?

tačno.net
Autor 18.10.2016. u 09:03

Moguće je: Kako da ljubimcu produžite život?

Svako ko je ikada čuvao psa ili mačku želi samo jednu stvar – da ljubimac ima zdrav i dug život. Izdvojili smo za vas pet saveta koji mogu pomoći vašem ljubimcu…

1. Kvalitetan način ishrane
Kućni ljubimci koji se hrane kvalitetnom hranom imaju sjajno krzno i zdravu kožu. Pravilna i dobra ishrana pomaže u jačanju imuniteta vašeg ljubimca, u održavanju zdravog sistema za varenje, u povećanju mentalnih sposobnosti, očuvanju zglobova i mišića, i još mnogo toga.

2. Pazite na “liniju” ljubimca
Kućni ljubimci koji su gojazni izloženi su opasnosti bezbroj zdravstvenih problema. Gojaznost je trenutno najčešća bolest pasa i mačaka, a studije su pokazale da prekomerna težina može skratiti životni vek ljubimca za čak dve godine. Zašto? Gojaznost dovodi do porblema sa zglobovima, i između ostalog, do bolesti srca i dijabetesa.

3. Posećujte redovno veterinara
Svi kućni ljubimci zahtevaju redovnu veterinarsku kontrolu. Međutim,veterinarska nega prevazilazi rutinske vakcinacije, iako su one vrlo važne. Tokom rutinskog pregleda veterinar može da otkrije zdravstvene probleme koje vi niste primetili.

U mnogim slučajevima, rana dijagnoza povećava šanse za uspešno lečenje i smanjuje troškove.

4. Održavajte oralnu higijenu vašeg ljubimca
Stomatološki i oralni problemi mogu ljubimcima da izazivaju bol, što im znatno otežava ishranu. Ako se ne leče, bolesti oralne duplje čak mogu dovesti do porblema sa srcem i bubrezima.

Pored redovnih stomatoloških pregleda, najefikasnije sredstvo za održavanje oralne higijene vašeg ljubimca jeste pranje zuba, a na našem portalu možete pročitati kako da psu ili mački to uradite kod kuće.

Ako vaš ljubimac baš i ne voli pranje zuba, postoje i druge alternative, uključujući i stomatološke dijete, poslastice i igračke. Pitajte vašeg veterinara za preporuku.

5. Ne dozvolite da vaš ljubimac luta bez nadzora
Omogućavajući vašem psu ili mački da lutaju slobodno možda izgleda kao da im činite uslugu. Međutim, kućni ljubimci koji izlaze napolje bez nadzora izloženi su brojnim opasnostima, uključujući saobraćajne nezgode, izlaganja zaraznim bolestima, otrovima i još mnogo toga.

zivotinje.rs

tačno.net
Autor 18.10.2016. u 09:03