Na stotine delfina umire u Meksičkom zaljevu

tačno.net
Autor 17.6.2019. u 09:56

Na stotine delfina umire u Meksičkom zaljevu

Foto: LOIC VENANCE/Ilustracija

Najmanje 279 dupina se nasukalo duž obale Meksičkog zaljeva od februara ove godine. Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) javlja da je njih 98 posto uginulo, a sama brojka je tri puta veća od uobičajene, prenosi Guardian.

Naučnici istražuju je li ovo posljedica izljeva nafte iz 2010. godine, ali i niskog saliniteta zbog priljeva slatke riječne vode iz Louisiane.

Posljedice izljeva nafte uključuju probleme s plućima i nadbubrežnim žlijezdama koje izlučuju hormone povezane sa stresom, krvne poremećaje i općenito loše stanje, prema ranijim izvješćima. Izvješća tvrde i da je spomenuta ekološka katastrofa doprinijela najvećem i najdugotrajnijem izumiranju delfina na području Meksičkog zaljeva.

“Znamo za neke od naučnih stanja koja se poboljšavaju, ali neka se oporavljaju vrlo sporo. Reprodukcija na područjima s naftom nastaje biti ispod normalne razine”, tvrde iz NOAA.

Službenica Erin Fougeres (NOAA) kaže da je 23 posto nasukanih dupina iz Louisiane do Floride imalo rane zbog konstantne izloženosti slatkoj vodi. Takve lezije prema NOAA-inoj mrežnoj stranici nisu “neuobičajene”.

Od srijede, u Mississippiju je nasukan 121 dupin, 89 ih je u Louisiani, 32 u Alabami i 37 na Floridi.

klix.ba

tačno.net
Autor 17.6.2019. u 09:56