Najčešće pogreške vlasnika kućnih ljubimaca

tačno.net
Autor 29.11.2015. u 12:42

Najčešće pogreške vlasnika kućnih ljubimaca

Ako ne znate kako se nositi s takvom odgovornošću, budite sigurni da će to vaša životinja osjetiti • Nedostatak kretanja za vašeg ljubimca može imati negativne posljedice, utoliko što on može postati nemiran i destruktivan

LJUBIMCI, kao i djeca, zahtijevaju pozornost.

Pažnja je izrazito važna za njihovo fizičko i mentalno zdravlje. No, vlasnici vrlo često po tom pitanju znaju raditi pogreške, koje mogu dovesti do brojnih problema prilagodbe i u ponašanju. Izbjegavajte ih, ukoliko želite imati sretnog ljubimca.

1. Brzinska kupnja

Ljubimac vas može učiniti vrlo sretnima, no s vremenom može postati i velika obaveza, kada nestane početna euforija. Ako ne znate kako se nositi s takvom odgovornošću, budite sigurni da će to vaša životinja osjetiti. Zato dobro razmislite prije nego nabavite bilo kakvog ljubimca.

2. Udarci

Zaboravite na udarce, čak i kada uhvatite vašeg ljubimca na djelu. Takva vrsta kažnjavanja nema smisla, jer jednaki će učinak imati i povik “ne” ili “zločesti/a dečko/cura”. Bitno je da koristite jedan te isti, kako bi ga vaš ljubimac zapamtio i povezao što znači. Na taj način puno bolje ćete mu prenijeti svoje nezadovoljstvo.

3. Neimanje dosljednih pravila

Pravila ponašanja moraju postojati. Zamislite primjer u kojem vaš parter dopušta ljubimcu da dolazi u vaš krevet, a vi ga tjerate s istog. Kao rezultat toga, vaš ljubimac će biti vrlo zbunjen i neće znati kako se ponašati. Sjednite s partnerom ili cijelom obitelji te zajednički raspravite o pravilima.

4. Nedostatak kretanja

Nedostatak kretanja za vašeg ljubimca može imati negativne posljedice, utoliko što on može postati nemiran, destruktivan, hiperaktivan i neprijateljski nastrojen prema vama. Ako imate psa, morate znati da njemu dnevno trebaju najmanje 2 šetnje po 30 minuta. Ako je u pitanju mačka, obavezno odvojite 10-20 minuta na dan da se poigrate s njom.

5. Previše poslastica

Korištenje slastica kao nagrada, važan je dio treninga. No, pretjerivanje s istima, spada pod pogrešno ponašanje. One moraju potaknuti vašeg ljubimca da uči brže i bolje. Previše poslastica-nagrada može uzrokovati gubitak vrijednosti kod vašeg psa. Koristite ih samo onda kad želite nagraditi zaista dobro ponašanje.

6. Dugotrajno ostavljanje

Vi imate svoje obaveze, zbog kojih je sasvim normalno ostaviti ljubimca samog u stanu, ukoliko se radi o nekoliko sati. No, cjelodnevni izostanak može uzrokovati anksioznost i destruktivno ponašanje. Imajte to na umu.

index.hr

tačno.net
Autor 29.11.2015. u 12:42