Namirnice kojima možete hraniti svog psa, a i vi ih konzumirate

A.B.
Autor 18.2.2020. u 09:11

Namirnice kojima možete hraniti svog psa, a i vi ih konzumirate

Foto: joshblake

Kako piše Medical News Today, hrana koju ljudi konzumiraju, a dozvoljena je i psima, trebala bi se ovim kućnim ljubimcima davati s mjerom. Ne treba pretjerivati jer to može izazvati brojne zdravstvene probleme.

Prije nego odlučite u pseću ishranu uvrstiti drugačije namirnice trebate se konsultovati s veterinarom o svim rizicima i posljedicama koje proizilaze iz toga. Dakle, bitno je otkloniti sumnju da li je vaš pas sklon obolijevanju od dijabetesa kao i gojenju.

Postoje određene rase pasa koji su posebno osjetljive na promjene u ishrani i namirnice tako da je to nešto što bi vam trebala biti vodilja ako odlučite da ga ponekad počastite određenim namirnicama.

Namirnice koje su zdrave za ljude s druge strane mogu biti štetne za pse i trebali bi ih izbjegavati prije svega zbog toga što mogu znatno oštetiti pseću jetru i bubrege.

Osim navedenih, postoji i niz drugih zdravstvenih problema koje nikako ne smijete zanemariti ukoliko se odlučite na uvođenje određenih novosti u ishrani vašeg psa.

U nastavku vam donosimo spisak namirnica koje konzumiraju ljudi, a nisu štetne za pse.

Mrkva

Mrkve su veoma zdrave za pse. Žvakanje mrkve zapravo čisti pseće zube od karijesa te generalno poboljšava zdravlje zuba. Mrkve su također odličan izvor A vitamina koji ima posebne benefite za pseći imuni sistem, kožu i krzno. Međutim, prevelik unos A vitamina može biti otrovno, pa je zbog toga bitno da ga svom ljubimcu dajete dozirano.

Jabuke

Jabuke osiguravaju mnogo važnih vitamina koji su dobri za pse, uključujući vitamine A i C. Jabuke su također dobar izvor vlakana koji pomažu u regulisanju pseće probave. Međutim, trebate obratiti pažnju na to da ne dajete svom ljubimcu trule jabuke jer može doći do trovanja alkoholom.

Bijela riža

Jednostavno skuhana bijela riža može biti dobra opcija za vašeg psa ukoliko ima problem s “uznemirenim stomakom”. Ona će mu pomoći u regulisanju probave i stolice. Bijela riža može izazvati povišen šećer u krvi tako da psi sa dijabetesom ovu namirnicu smiju konzumirati samo u malim količinama.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta su sigurni za pse, al i u veoma malim količinama zato što prekomjerno konzumiranje ovih namirnica može izazvati probavne probleme. Razlog je u tome što psi imaju nizak nivo tolerancije na laktozu. Međutim, psi kod kojih je uspostavljena dijagnoza intolerancije na laktozu ne bi nikako trebali jesti mliječne proizvode. Simptomi na osnovu kojih možete prepoznati intoleranciju na laktozu su dijareja (proljev) ili povraćanje.

Riba

Losos, kozice i tunjevina su ribe koje psi sa sigurnošću mogu konzumirati jer su dobar izvor proteina. Losos i tunjevina su također bogati Omega 3 mastima što pogoduje razvijanju imunološkog sistema, te poboljšava krzno i zdravlje kože.

I B vitamin koji se nalazi u kozicama također može pomoći u regulaciji probave kod pasa te poboljšati cirkulaciju krvi. Veoma je bitno da skuhate ove ribe prije nego psu date da jede jer ukoliko mu ih servirate sirove postoji mogućnost da sadrže brojne štetne bakterije.

Piletina

Čista skuhana piletina bez začina je dobra opcija ukoliko vaš pas ima stomačnih problema.

Kikiriki puter

Neslani kikiriki puter bez dodatnih šećera i zaslađivača je siguran da ga vaš pas konzumira, međutim, u ograničenim količinama. Ovaj proizvod sadrži mnogo benefita po zdravlje psa, uključujući vitamine E i B, niacin (vitamin B3), korisne masti i proteine.

Veoma je bitno da provjerite da kikiriki puter ne sadrži zaslađivače poput ksilitola koji su veoma otrovni za pse. Ukoliko sumnjate na to da je vaš pas konzumirao neke proizvode koji sadrže ksilitol odmah kontaktirajte veterinara.

Kukuruz

Kukuruz ne smije biti posoljen i riječ je veoma hranjivoj namirnici za pse koja sadrži minerale poput magnezija, fosfora i cinka bitnih za održavanje psećeg zdravlja. Važno ga je prije oljuštiti s klipa kako bi se spriječilo eventualno gušenje ili gastrointestinalna opstrukcija. Ne smije se davati preko dvije supene kašike dnevno.

Borovnice

Borovnice su sigurne za pse jer su bogate vlaknima, antioksidantima i fithemikalijama (prehrambeni mikrokonstituenti voća i povrća) što sve doprinosi zdravlju vašeg psa.

Istraživanja iz 2012. godine su pokazala da antioksidanti poboljšavaju zdravstvene probleme kod starijih pasa.

Banane

Bogate su vlaknima i u potpunosti sigurne za pse. Možete im dati nekoliko komadića kao poslasticu ili zgnječenu bananu umiješati u njihovu hranu. Bogate su magnezijem, koji je bitan za zdravlje kostiju kod psa, međutim, ukoliko vaš ljubimac ima problem sa visokim šećerom onda mu nemojte ovo voće uvoditi u ishranu. Također i kod zdravih pasa, preporuka je da se ne pretjeruje s količinama.

Krastavci

Krastavci su sigurne za vaše pse, imaju veoma malo kalorija i odlična su poslastica za one sa prekomjernom težinom. Sadrže mnogo vitamina i minerala, kao što vitamin K.

Lubenica

Lubenica je sigurno voće koje vaš pas može bez problema konzumirati, međutim, veoma je bitno da prije toga uklonite sjemenke koje mogu “blokirati” rad njihovih crijeva. Također, žvakanje kore od lubenice može prouzrokovati stomačne probleme kod vašeg ljubimca tako da je najbolje rješenje da je uklonite dok hranite psa. Ovo voće ima veliki udio vode što pomaže psima da budu dugo hidrirani. Također je dobar izvor vitamina A, C i B.

Na kraju bitno je izdvojiti i hranu koju ne smijete davati svojim psima. Naime, riječ je o proizvodima koji sadrže alkohol, čokoladu, kafu i kofein, kao i zaslađivače (ksilitol). Također, ukoliko imate nedoumice oko određenih namirnica najbolje je da se savjetujete s veterinarom prije nego ih date svom psu.

klix.ba

Tagovi:
A.B.
Autor 18.2.2020. u 09:11