Nastavak pritiska na porodicu Kozlić: “Opštinu i policiju ne zanimaju psi, radi se o ličnom progonu”

tačno.net
Autor 15.2.2017. u 16:41

Nastavak pritiska na porodicu Kozlić: “Opštinu i policiju ne zanimaju psi, radi se o ličnom progonu”

Nastavak dugogodišnjeg pritiska na porodicu Dalide Kozlić aktivistice za pravnu zaštitu životinja, kulminirao je danas nakon što je njen otac Eldar Kozlić hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Prema riječima Dalide Kozlić do incidenta je došlo nakon što je pripadnik policijskih snaga  Hasib Repuh fotografisao porodičnu kuću i pse u čemu ga je zatekao Dalidin otac Eldar Kozlić.

„Kad je vidio oca uhvatio se za futrolu pištolja želeći ga spustiti na stol i onda je pobjegao. Bio je u uniformi i na dužnosti. Mom ocu je pozlilo. Trenutno se nalazimo u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a  EKG je pokazao promjenu koja ukazuje na srčani udar.“

Podsjećamo, Dalida Kozlić nadležnom Tužilaštvu ZDK-a predala je video snimak na kojem lovci lovačkog društva Breza ubijaju napuštene pse u selu Kamenice. Tužilaštvo ZDK-a naložilo je postupak po prijavi, a cijela grupa lovaca iz sekcije Kamenica je osumnjičena. Kozlić također navodi da je upravo policijski službenik Hasib Repuh jedan od aktera ovog procesa.

„Policajac Repuh Hasib koji je jedan od lovaca u sekciji Kamenice koja se tereti za ubijanje pasa i koji je bio vođa akcije kada su lovci pucali na mene 2004. godine. Policijski službenik ne smije koristiti sredstva snimanja osim prilikom vršenja uviđaja i provođenja posebnih radnji koje se provode uz naredbu suda. Ne samo da je prekršio niz odredbi Zakona o policijskim službenicima ZDK nego je izvršio krivično djelo zloupotrebe položaja. Također prije 2 sedmice smo saznali da je navodno uposlenik opštine Breza, Belmin Bajrić Batko, komunalni redar hvatao i vodio na ubijanje pse iz centra grada, za što postoje i dokazi. Par dana nakon prijave,  Bajrić je sa palicom ušao u automobil mog oca i pokušao oteti tašnu za koju je mislio da je njegova sa dokumentima.“

Dalida Kozlić i njena porodica konstantno su pod  pritiskom lokalnih struktura u opštini Breza zbog alarmiranja javnosti na posljedice dugogodišnje neimplementacije državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kao i netransparentno trošenje budžetskih sredstava na rješavanje problema napuštenih životinja, a prema riječima Dalide Kozlić današnji incident samo je nastavak dugogodišnjeg progona.

„Pritisci na moju porodicu mogu se sažeti u jednoj rečenici koju mi je rekao insajder iz tih strukrura,  a to je da opštinu i policiju ne zanima koliko imam pasa, nego se radi o ličnom progonu koji ima za cilj da se prestanem baviti prijavljivanjem krivičnih djela mučenje i ubijanje životinja, zloupotreba položaja i ovlaštenja. Tačnije da opština uz zaštitu policije može nastaviti ubijati pse i prati novac“, kazala je  za naš portal Dalida Kozlić.

tačno.net
Autor 15.2.2017. u 16:41