Naučnici upozoravaju: I prirodne zamene za šećer mogu da budu smrtonosne po pse

NationalGeographic / Srbija
Autor 16.8.2019. u 12:21

Naučnici upozoravaju: I prirodne zamene za šećer mogu da budu smrtonosne po pse

Foto: Shutterstock

Zaslađivači koji se mogu pronaći u proizvodima koji su deklarisani kao “proizvodi bez šećera”, čak i u pastama za zube, mogu da budu smrtonosni za pse.

Poznato je da je šećer štetan po zdravlje psa. Međutim, vlasnici mekog srca često popuste pred željnim očima svog ljubimca i “časte” ga slatkišem. Nedavno istraživanje pokazalo je da čak i zamene za šećer, koje se mogu naći i u žvakaćim gumama, mogu da budu smrtonosne za psa.

Iz Uprave za hranu i lekove (Food and drug administration – FDA) upozorili su na supstancu – ksilitol, tip prirodnog šećerno-alkoholnog zaslađivača, koji je često prisutan u proizvodima bez šećera (sa oznakom “sugar free”). Iako je supstanca bezbedna po ljude, za pse može da bude otrovna. Poslednjih nekoliko godina, Upravi je podnešeno nekoliko izveštaja o smrtnim ishodima kod pasa koji su konzumirali hranu u kojoj se nalazio ksilitol.

U većem broju ovih slučajeva trovanje se dogodilo kada je pas pojeo žvaku “bez šećera”, kako navode iz Uprave za hranu i lekove.

Ksilitol osim žvakaćih guma, prisutan je i u drugim proizvodima, uključujući slatkiše bez šećera, osveživače zadaha, pečene kolače, sladolede “bez šećera”, paste za zube, sirup za kašalj, puter od kikirikija i lešnika i sl.

ŠTA SE DEŠAVA KADA PAS POJEDE KSILITOL?

Ubrzo nakon što ksilitol dospe u krvotok psa, apsorbuje se i uzrokuje naglo oslobađanje insulina – hormona koji dozvoljava šećeru da uđe u ćeliju. Porast nivoa šećera u krvi postaje rizičan po život psa, usled stanja poznatog kao hipoglikemija.

U krvotoku ljudi ksilitol nije opasan zbog toga što ne dovodi do oslobađanja insulina.

ZNACI TROVANJA

Ukoliko je pas otrovan ksilitolom javlja se povraćanje, malaksalost, otežano hodanje ili stajanje, napadi i koma – sve ovo se dešava u roku od 15 minuta do pola sata od konzumiranja hrane sa ksilitolom, a smrt nastupa za manje od sat vremena.

Veterinari iz Uprave za hranu i lekove opominju vlasnike da strogo proveravaju hranu koju daju svojim psima, naročito ako je proizvod deklarisan kao “bez šećera” ili sa “niskim koncentracijama šećera”. Ovo se odnosi i na proizvode koji nisu hrana, kao što je pasta za zube. Takođe, savetuju proveru putera, koje vlasnici često koriste kako bi njihovi psi pojeli određen lek.

National Geographic Srbija

NationalGeographic / Srbija
Autor 16.8.2019. u 12:21