Nema kaznenog djela za bacanje psa sa zgrade!

tačno.net
Autor 2.7.2015. u 10:26

Nema kaznenog djela za bacanje psa sa zgrade!

Aktivisti za zaštitu životinja ogorčeni su završetkom policijske istrage

Mjesec i pol dana nakon što je uginuo pas bačen sa zgrade u ulici Božidara Magovca 70 u zagrebačkom naselju Travno policija je utvrdila kako u tom slučaju nema elemenata kaznenog djela. Drugim riječima, smatraju kako nije prekršen Kazneni zakon, koji za usmrćivanje životinje propisuje kaznu do godine dana zatvora. Iako su svjedoci tvrdili kako su čuli udarac, a potom vidjeli leš na pločniku, policija nije poslala tijelo nesretnog psa na analizu, pa nije poznat uzrok smrti.

Sve podatke iz istrage policija je proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu (ODO) u Zagrebu. Sad je na njima da odluče: hoće li zatražiti nadopunu istrage ili će prihvatiti izvješće policije. Ako to odluče, nitko neće odgovarati sa smrt male, crno-bijele kujice. Iako nije poznato je li pala ili je bačena, tko je vlasnik i što se zapravo dogodilo, policija se tim slučajem neće dalje baviti, osim ako ODO odluči drugačije.

Aktivisti za zaštitu životinja ogorčeni su završetkom policijske istrage i kažu kako, poučeni dosadašnjim iskustvom, ništa drugo nisu mogli ni očekivati. Na rad policije ionako imaju niz primjedbi, zbog čega godinama zahtijevaju da se osnuje poseban odred, takozvani Animal police. Oni bi se bavili isključivo slučajevima kažnjavanja i usmrćivanja životinja. No, to se još nije dogodilo, pa aktivisti tvrde kako policija slučajeve u kojima su ozlijeđene ili usmrćene životinje shvaća olako.

– Riječ je o apsolutnoj sramoti. Na svakom katu zgrade iz koje je pas izbačen postoji kamera, kao i iznad ulaznih vrata. Je li policija pogledala snimke? Što su na njima vidjeli? Dakle, nađemo mrtvog psa na cesti i ne istražujemo dalje? Ne saznamo tko je vlasnik i završavamo istragu? Mrtav pas na cesti nas ne zanima. Sramota. Zar je postalo normalno da se u Zagrebu psi bacaju kroz prozore? – pita se Jadranka Dragović iz Saveza udruga za zaštitu životinja grada Zagreba (SUZA), koja je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog usmrćivanja kujice.

Podsjetimo, 12. svibnja nešto iza 19 sati na pješačkoj stazi ispred nebodera u Travnom pronađeno je tijelo crno-bijele shin tzu kujice. Oko malog, beživotnog tijela odmah su se okupili stanari, koji su rekli kako sumnjaju da je pas bačen s prozora nekog od stanova na višim katovima zgrade. Jedna od susjeda rekla je kako je čula tupi udarac, a kad je pogledala kroz prozor, vidjela je tijelo na cesti. Pas nije imao čip, a susjedi su rekli kako im pas nije poznat.

U proteklih nekoliko godina ovo je treći slučaj bacanja psa kroz prozor. U rujnu 2011. Tomislav S. iz Dubrave, nakon svađe s trudnom djevojkom i pod utjecajem alkohola i droga, bacio je pekinezericu Lunu kroz prozor stana na trećem katu. Pas je preživio, udomljen je, Tomislav je proveo tri mjeseca u zatvoru. U travnju 2012. godine psihička bolesnica A.Š. iz stana na petom katu u zgradi u Sopotu bacila je četverogodišnjeg psa kojeg je udomila s ulice. Pas je uginuo. Policija nije podnijela kaznenu prijavu protiv vlasnice, a za usmrćivanje životinje nije odgovarala.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor 2.7.2015. u 10:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija