Nijemci će zakonski morati šetati pse barem dva sata u danu

Index.hr
Autor 3.9.2020. u 13:56

Nijemci će zakonski morati šetati pse barem dva sata u danu

Nijemci će uskoro zakonski morati šetati pse barem dvaput u danu, piše The Guardian. Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner kaže da je u pripremi novi zakon temeljem dokaza da se 9,4 milijuna pasa u toj zemlji ne kreće dovoljno. 

Hundeverordnung ili Zakon o psima neće dopustiti vlasnicima da naprave kratku šetnju oko zgrade, već će morati šetati pse barem sat vremena po šetnji, odnosno minimalno dva sata u danu.

Klöckner kaže da će u zakon ugraditi još neke stvari poput toga da se zabranjuje držanje pasa na lancu ili predugo vođenje na povodcu, kao i da neće smjeti biti sami kod kuće cijeli dan.

“Psi nisu igračke. Oni također imaju svoje potrebe koje treba uzeti u obzir”, upozorava Klöckner.

Vijest o novom zakonu, koji bi trebao biti predstavljen iduće godine, potaknula je raspravu u Njemačkoj. Glavno pitanje koje se nameće je tko će i kako provjeravati 19 posto njemačkih kućanstava u kojima žive psi.

Glasnogovornik ministarstva poljoprivrede pojasnio je da će lokalne vlasti u svakoj od 16 njemačkih saveznih pokrajina biti odgovorne za provođenje zakona.

Međutim, zakon ismijavaju čak i u Klöckneričinoj stranci, Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU). Saskia Ludwig, članica spomenute stranke, na Twitteru je napisala da “tijekom trenutnog toplinskog vala ni psima nije prikladno boraviti dugo vani”.

“Neću svog rodezijskog goniča dva puta po sat vremena voditi u šetnju na temperaturi od 32 stupnja Celzijeva, radije ćemo skočiti u rijeku i tako se osvježiti.”

Bärbel Kleid, vlasnica jorkširskog terijera Sama i stanovnica Berlina, izjavila je: “Vrijeđa me kad mi netko nalaže koliko bih dugo trebala šetati psa. Tko će to nadzirati? Hoće li mi susjed pozvati policiju ako sumnja da Samove šetnje ne traju dovoljno dugo? On ionako ne bi izdržao dva sata u danu u šetnji.”

Walter Schweiz kaže da njegov 14-godišnji njemački ovčar Blu ima rak te može samo u kraću šetnju oko njihove kuće u Kölnu.

“Trebali bi ljude pustiti na miru. Što je sljedeće? Reći će nam koliko puta moramo čistiti kutiju s pijeskom za mačke?”

Index.hr

Index.hr
Autor 3.9.2020. u 13:56