Odakle pravo lovcu da ubije vlasničkog psa?

tačno.net
Autor 2.2.2022. u 14:01

Izdvajamo

  • “Obzirom na pronađene čahure koje pripadaju lovačkoj puški, postavlja se pitanje odakle pravo lovcu da ubije psa, vlasničkog psa, gdje stoji u zakonu da se psi smiju u toku lova ubijati? Odakle pravo nekome da ustrijeli nečijeg psa koji nije samo pas nego član porodice”, istakla je vlasnica.

Povezani članci

Odakle pravo lovcu da ubije vlasničkog psa?

U Općini Ilijaš, u mjestu Ljubnići, pronađen je ustrijeljen vlasnički pas, rase Samojed, koji je par dana prije nestao iz svog boksa u kojem je boravio bez lanca.

Kako je navela vlasnica psa nastanjena u Ilijašu, koja je zamolila da njen identitet ostane sakriven, njen pas Arči, je u noći sa 06.01. na 07.01.2022. godine nestao iz svog boksa u kojem je boravio bez lanca. Ona je o njegovom nestanku obavijestila komšije, a nakon uzaludne potrage u okolini Ilijaša, Podlugova, Visokog, Breze i obližnjih mjesta, objavila je slike svog psa na Facebook-u nudeći nagradu pronalazaču te je vijest podijelila i na portalu Ilijas.net i raznoraznim Facebook grupama.

Nakon par dana potrage, vlasnica je dobila informaciju da se njen pas nalazi kod lovačke kuće u Ljubnićima te da je ustrijeljen u šapu i u stomak, a da su pronađene i čahure koje pripadaju lovcima, nakon čega je cijeli ovaj slučaj vlasnica prijavila Policijskoj upravi Ilijaš.

Iz Policijske uprave Ilijaš za portal Tacno.net su kazali da je “18.01.2022. godine Sedmoj PU – PS Ilijaš prijavljeno da je u šumi, na lokalitetu Ljubnići, općina Ilijaš pronađeno beživotno tijelo njenog psa za kojeg se sumnja da je ustrijeljen iz vatrenog oružja. O tome je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilašta Kantona Sarajevu, po čijem ovlaštenju su obavljene uviđajne radnje. Od strane uposlenika KJKP “Rad”, tijelo psa je prevezeno na Veterinarski fakultet u Sarajevu radi potrebnih pregleda. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog djela iz člana 318. stav 1. KZ F BiH (Mučenje i ubijanje životinja).”

“Obzirom na pronađene čahure koje pripadaju lovačkoj puški, postavlja se pitanje odakle pravo lovcu da ubije psa, vlasničkog psa, gdje stoji u zakonu da se psi smiju u toku lova ubijati? Odakle pravo nekome da ustrijeli nečijeg psa koji nije samo pas nego član porodice”, istakla je vlasnica.

tačno.net
Autor 2.2.2022. u 14:01