OKONČANA KAMPANJA STERILIZACIJE VLASNIČKIH PASA I PASA U ZAJEDNICI STERILISAN 781 PAS

tačno.net
Autor 3.12.2013. u 16:05

OKONČANA KAMPANJA STERILIZACIJE VLASNIČKIH PASA I PASA U ZAJEDNICI STERILISAN 781 PAS

Sarajevo 3.11.2013. – Dogs Trust BH objavio je danas da je tokom akcije besplatne sterilizacije vlasničkih pasa i pasa u zajednici koja je provođena tokom mjeseca novembra u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu sterilisan 781 pas, od kojih 586 vlasničkih i 195 pasa iz zajednice.

Ovo je druga akcija besplatne masovne sterilizacije pasa ove godine, koje Dogs Trust BH u cijelosti organizira i finansira. Sama aktivnost se odvijala u devet registriranih veterinarskih stanica u KANTONU SARAJEVO I Istočnom Sarajevu jer se Dogs Trust, kad god je moguće, u svom radu oslanja na lokalne partnere time ostvarujući višestruku korist za lokalnu zajednicu.

„Drago nam je da smo uradili ovako veliki broj sterilizacija, time spriječivši pojavljivanje znatnog broja novih uličnih pasa, te da smo u vrijeme finansijske krize mogli pomoći velikom broju odgovornih vlasnika da se na ispravan način brinu o svojim ljubimcima.“, rekao je menadžer projeta Dogs Trust u BiH, Anel Bećirović.

Bećirović je podsjetio da je u toku 2013.godine Dogs Trust putem svojih akcija besplatne sterilizacije i edukacije veterinarskog osoblja do sad sterilisao 4.294 psa, te, dodao da je, time spriječio okot oko 40.000 neželjenih kučića koji bi u najvećoj mjeri završili na ulici.

Dogs Trust smatra da je sterilizacija jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera upravljanja populacijom pasa. Uz korištenje koncepta „uhvati-steriliši-vakciniši-pusti“ za ulične pse, uz sterilizaciju vlasničkih pasa te uz primjenu ostalih propisa Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja na kvalitetan, efikasan, ekonomičan i dugoročan način se može riješiti problem uličnih pasa.

Dogs Trust planira i u nastavku svog projekta organizovati akcije masovne sterilizacije, a odgovorne vlasti poziva da u najskorijem roku pristupe cjelovitoj primjeni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

tačno.net
Autor 3.12.2013. u 16:05