Osam poznatih emocija kod pasa

S.S.
Autor 5.1.2018. u 15:22

Osam poznatih emocija kod pasa

Psi pokazuju emocije svojom facijalnom ekspresijom i govorom tijela. Svaki vlasnik može vrlo lako prepoznati kako se pas osjeća u datum trenutku ako ima razvijen kvalitetan odnos s ljubimcem. Po autoru knjige “Tajne pasa”, Stanleyju Corenu, psi imaju razvijene emocije kao trogodišnje dijete.

Donosimo vam 8 glavnih emocija koje pokazuju psi i način kako ih prepoznati:

1. Sreća
Sretan pas ima “osmijeh” na licu i repić mu radi stalno, a nerijetko će se okrenuti na trbuh da ga pomazite.

2. Strah
Pas koji je u strahu obično se povlači u neki kut ili ispod namještaja, uši su obično spuštene skroz uz glavu unazad i obično imaju proširene zjenice.

3. Gađenje
Pas dobro zna što mu se sviđa, a što ne kada se radi o okusima. Za njih dobar okus znači nešto što je jestivo, a sve ostalo je loše ili otrovno. Iako znaju ponekad pogriješiti, pseći osjet okusa je zapravo jako dobro razvijen.

4. Sramežljivost
Unatoč stereotipnom veselom ponašanju, pas može pokazati i da je sramežljiv. Ako se vaš pas pokušava sakriti iza vas, to je onda siguran znak da je sramežljiv.

5. Tjeskoba
Pas kao i čovjek reagira na stresne situacije kao što je odlazak veterinaru, upoznavanje novih ljudi ili životinja. Tjeskobu kod psa ćete prepoznati po tome što će pas izbjegavati pogled i oblizivati se stalno.

6. Uzbuđenje
Kao i sretan pas, i uzbuđeni pas će vam to pokazati, a najčešće u vrijeme šetnje tako da trči oko vas veselo u krug, laje i maše repom.

7. Ljutnja
Ljuti pas će vam pokazati da je napet, vjerojatno će režati ili lajati i pokazati vam zube.

8. Ljubav
Pas je poznat po svojoj odanosti i ljubavi. Ako vas počne lizati, gurati glavu u krilo ili se trljati po vama, iskazuje vam ljubav i želju za maženjem.

index.hr

S.S.
Autor 5.1.2018. u 15:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija