Ove opasnosti u jesen vrebaju vaše ljubimce

tačno.net
Autor/ica 5.11.2022. u 11:10

Ove opasnosti u jesen vrebaju vaše ljubimce

Foto: Pixabay

Kada dođe jesen, naši ljubimci konačno uživaju. Ugodnije temperature i šarenilo prirode dobrodošla su promjena nakon vrućeg ljeta. Psi i mačke vole istraživati okoliš pa ih duge šetnje uveseljavaju, ali neke stvari mogu za njih predstavljati opasnost, prenosi Index.hr.

Zarazni kašalj

Zarazni kašalj, poznat i kao traheobronhitis pasa, prilično je opasan. Čak i kada su psi cijepljeni, nisu u potpunosti zaštićeni. Ovaj kašalj uglavnom se širi na prijelazu iz jeseni u zimu ili proljeća u ljeto. Spada u jednu od najčešćih zaraznih bolesti, a uzrokuje ga više uzročnika, poput virusa parainfluence, adenovirusa te bakterije Bordetella bronchiseptica ili mikoplazma. Prehlađenog psa treba liječiti i držati ga podalje od drugih pasa.

Tama

Negativna strana jeseni je to što su dani sve kraći. Mnoge mačke često ne stignu kući na vrijeme i lutaju vani po mraku. Statistika jasno pokazuje da se u jesen povećava broj prometnih nesreća pa mačke treba naviknuti na noćni odmor, a pse za šetnju opremiti reflektirajućim detaljima koji se mogu staviti na ogrlicu ili povodac.

Gljive i žirevi

Ako ste u proljeće dobili štene, ono je sada u pubertetu. Ispadaju mu zubi, a zbog povećane želje za žvakanjem, često će stavljati u usta sve što mu se nađe na putu. Zato treba paziti na gljive, koje mogu biti otrovne. Slično je i sa žirevima. U njima je prisutan tanin koji je u većim količinama otrovan i izaziva povraćanje, proljev, čak i oštećenje jetre i bubrega.

Krpelji

Svatko tko vjeruje da je sezona krpelja završila krajem ljeta, u zabludi je. Krpelji su aktivni sve dok su temperature iznad nule.

Antifriz

Glikol u antifrizu za automobile može biti po život opasan za pse i mačke, a njegov okus im je, nažalost, nevjerojatno primamljiv. Vrlo je važno da psima i mačkama ne dopuštate da piju vodu iz lokvi na parkiralištima ili u garažama, a svoju bocu antifriza pohranite na sigurno.

tačno.net
Autor/ica 5.11.2022. u 11:10