Ovi psi su pod najvećim rizikom od sunčanice

Index.hr
Autor 22.6.2020. u 12:01

Ovi psi su pod najvećim rizikom od sunčanice

Izvor: Guliver/Thinkstock /

Pasmine ravnog lica poput buldoga i mopsa su pod 17 puta većim rizikom od sunčanice, upozoravaju znanstvenici.

Kako kažu, riječ je o pasminama male lubanje i kratkog nosa koje se zbog toga teže hlade dahtanjem i ne bi ih trebalo duže vrijeme zadržavati na suncu.

Znanstvenici su do ovog alarmantnog otkrića došli nakon što su proučili podatke o 9000 pasa širom Velike Britanije.

Chow chow je najosjetljiviji te je 17 puta veća vjerojatnost da će doživjeti sunčanicu nego labrador, omiljena pasmina u zemljama diljem svijeta.

Slijedi buldog pa francuski buldog, bordoška doga, kavalirski španijel kralja Charlesa te mops.

“Psi se hlade dahtanjem. Kad nemaju izvučen nos, dahtanje je manje efikasno. Zapravo, brahiocefalične pasmine mogu dahtanjem generirati više topline nego što je gube”, pojasnila je veterinarka Emily Hall sa Sveučilišta Nottingham Trent.

Ova studija, najveća takve vrste, otkrila je 400 potvrđenih slučajeva sunčanice kod pasa u 2016. godini pri čemu je 56 životinja, jedna od sedam, umrlo. Općenito su psi s ravnim licem bili dvostruko skloniji sunčanici.

Potražnja za brahiocefaličnim pasminama pasa je u porastu. Mnogi pate od zdravstvenih problema kao što su otežano disanje te trebaju skupu veterinarsku skrb. Prema podacima Kennel Cluba, popularnost francuskog buldoga narasla je trideset puta u posljednjem desetljeću, a godišnje ih se registrira 30 tisuća.

Znanstvenici svoje otkriće objavljeno u Scientific Reportsu opisuju zabrinjavajućim jer su klimatske promjene dovele do ozbiljnih i učestalih toplotnih valova.

Kombinacija popularnosti i viših temperatura rezultirat će još većim brojem slučajeva sunčanice kod pasa koja može biti pogubna, upozoravaju.

Pod rizikom su i neke pasmine koje nemaju ravno lice kao što su hrt, zlatni retriver i springer španijel. Psi koji su pretili ili mišićavi također bi se trebali kloniti sunca.

index.hr

Index.hr
Autor 22.6.2020. u 12:01