Ovo su uobičajene bolesti mačaka za koje bi vlasnici trebali znati

Index Ljubimci
Autor 16.8.2022. u 12:07

Ovo su uobičajene bolesti mačaka za koje bi vlasnici trebali znati

Foto: Arhiv

Mačke vole društvo svojih ljudi i ako vas vaš mačji prijatelj u zadnje vrijeme ignorira ili se skriva na mjestima gdje ga ne možete pronaći, to je znak da nešto nije u redu s njegovim zdravstvenim stanjem. Neke od uobičajenih bolesti kod mačaka su mačja panleukopenija, kalicivirus, virus herpesa i rinotraheitis, prenosi Hindustan Times. 

Postoji mnogo zaraznih bolesti kod mačaka te neke od njih mogu biti teške. Ovisno o pasmini, ove bolesti mogu biti nasljedne ili pak bazirane na mačjoj DNA. Svaki vlasnik kućnog ljubimca zna kako se njegova ili njezina mačka (ili mačke) ponaša kada je bolesna te, ako primijetite da se ponaša čudno ili da joj je loše, odvedite je veterinaru na obradu.

Mačja panleukopenija

Mačja panleukopenija, poznata i kao mačja kuga, vrlo je zarazna i ozbiljna virusna mačja bolest. Vjerojatnost oporavka za zaražene mačiće mlađe od osam tjedana vrlo je niska, dok starije mačke imaju veće šanse za preživljavanje ako se adekvatnom liječenju pristupi dovoljno rano. Mačja kuga i mačji parvovirus obično se miješaju jedno s drugim, ali nisu ista bolest jer ih uzrokuju različiti virusi.

Kalicivirus

Kalicivirus je isto vrlo zarazan te uzrokuje blage do teške respiratorne infekcije i bolesti usne šupljine kod mačaka. Najčešće se javlja kod mačaka u skloništima ili kod onih mačaka koje se koriste za razmnožavanje te se često viđa kod usvojenih mačaka. Pretežno zahvaća mačiće te se većina mačaka oporavi od ovog virusa uz odgovarajuće liječenje iako neki rijetki sojevi mogu biti smrtonosni.

Virus herpesa

Virus herpesa, poznat i kao mačja gripa, zarazna je bolest uzrokovana mačjim herpesvirusom tipa 1 (FHV-1). Mačke se zaraze ovim virusom u kontaktu s česticama virusa kroz slinu ili iscjedak iz nosa ili očiju.

Ovaj virus je specifičan za mačju vrstu i poznato je da uzrokuje infekciju kod domaćih ili divljih mačaka. Liječenje se određuje prema specifičnim kliničkim znakovima i problemima koje mačka pokazuje.

Druge bolesti mačaka

“Druge uobičajene bolesti uključuju gljivične infekcije kao što su lišajevi, buhe, alergijski dermatitis uzrokovan buhama, ušne grinje, FIP – mačji infektivni peritonitis, leukemija i piometra te mastitis, koji su česti u nesteriliziranih mačaka, kao i mačaka dojilja”, kaže Devanshi Shah, osnivač i izvršni direktor udruge za životinje PetKonnect.

Važno je da vlasnici mačaka, posebno mladih mačića, prouče navedene bolesti da mogu uočiti rane znakove te odmah pristupe liječenju.

Index.hr

Index Ljubimci
Autor 16.8.2022. u 12:07