Pet načina na koje ćete vašem psu pokazati da ga volite

tačno.net
Autor 8.4.2021. u 12:02

Pet načina na koje ćete vašem psu pokazati da ga volite

Foto: Pixabay

Vlasnici pasa znaju da ih njihovi ljubimci vole, iako to ne izražavaju na isti način kao što to čine ljudi. Nedavno je istraživanje rastužilo ljubitelje pasa kada je pokazalo da većina ne voli da ih se grli. To ne znači da psi ne uživaju u pažnji i ljubavi.

Pokušajte im pokazati svoju odanost na jeziku koji mogu razumjeti.

POGLEDAJTE IM DUBOKO U OČI

Doktor Brian Hare, profesor kognitivne neuroznanosti sa Sveučilišta Duke, u intervjuu s Andersonom Cooperom objasnio je da kad pas zuri u svog vlasnika zapravo ga tada “grli očima”.

To ne znači da biste trebali gledati u oči bilo kojeg psa! Izravni kontakt očima i dalje se u mnogim situacijama smatra izazovom ili prijetnjom. Ali svom ljubimcu pokušajte pogledati u oči kad se mirno opuštate. Govorite tiho, nježno ga pomazite i održavajte kontakt očima. Prema Brianu ti mirni trenuci potiču oslobađanje oksitocina u psećem mozgu – istog hormona koji veže majku i dijete.

PODIGNITE OBRVE

Japansko istraživanje iz rujna 2013. pokazalo je da psi podižu obrve – posebno lijevu – kada vide svoje vlasnike.

Kad su ih nepoznati ljudi pozdravili, psi koji su sudjelovali u istraživanju pokazali su daleko manje aktivnosti na licu u odnosu kada vide svoje vlasnike. Što više aktivnosti lica pokažete kada pozdravljate svog psa, to više znaju da su voljeni. Ako možete podići jednu obrvu, napravite to s lijevom. Vaš pas će se zaista osjećati posebno.

OSLONITE SE NA NJIH

Ne samo figurativno, zapravo fizički pritisnite svoju težinu na svog psa. Ne do te mjere da se osjeća sputano, nego samo malo da pokaže kako mu vjerujete. Je li vam se ikad psić prislonio na stražnji dio noge dok ste zauzeti u kuhinji? To je vrsta zagrljaja kod pasa! Pokušajte mu vratiti na isti način.

NEKA SPAVAJU S VAMA

Neuroznanstvenik sa sveučilišta Emory Gregory Berns desetljećima je proučavao pseći mozak koristeći MRI. Prema njegovom istraživanju, spavanje s čovjekom krajnji je znak ljubavi i povjerenja koje naši psi mogu osjetiti jer su tada najugroženiji.

To također pokazuje da nas smatraju članom svog čopora. Ako imate pravila o zabrani psa u krevetu, pokušajte se priviti na sofi ili podu nekoliko minuta svaki dan kako biste mu pokazali svoju naklonost.

SAMO BUDITE SVOJI

Tijekom svog opsežnog istraživanja dr. Berns je otkrio da je vlasnicima možda ponekad teško otkriti što njihovi psi misle, ali oni definitivno nemaju isti problem s čitanjem ljudskih osjećaja! Ako je vaša ljubav iskrena prema vašem psu, oni to već znaju samo slušajući vaš glas, promatrajući govor tijela i postupke. Stoga samo nastavite raditi ono što radite i vaši će vas psi nagraditi pokazujući naklonost na svoje posebne načine.

index.hr

tačno.net
Autor 8.4.2021. u 12:02