Pet stvari koje ne biste trebali raditi ukoliko imate mačku

N.C
Autor 28.9.2021. u 12:22

Pet stvari koje ne biste trebali raditi ukoliko imate mačku

Foto: Pixabay

Vlasnici mačaka znaju da svaka mačka ima svoju posebnu osobnost, ali postoje određene smjernice kojih bi vlasnici kućnih ljubimaca trebali biti svjesni.

Od izlaganja štetnim sobnim biljkama do slučajnog grebanja, evo nekoliko najgorih stvari koje loše utječu na vaše ljubimce.

Nikada nemojte prsiljavati “druženje”

Dopustite mački da vam dođe zbog ljubavi i naučite razumjeti kada želi da je ostavite na miru. Veterinarka Wendy Hauser rekla je da vlasnici kućnih ljubimaca nikada ne smiju prisiljavati mačku na ”druženje” ili maženje kada nije raspoložena.

“Vlasnici mačaka ne bi trebali prisiljavati mačke na pažnju. Iako mačke uživaju ljudsku pažnju, sviđa im se u manjim dozama od pasa, i pod njihovim vlastitim uslovima. Vlasnici bi trebali poštivati ovu osnovnu potrebu svojih ljubimaca i nikada im ne nametati pažnju, poput držeći ih protiv njihove volje”, rekao je Hauser.

Nemojte unositi biljke u svoj dom prije nego provjerite jesu li sigurne za mačke

Ne postoji ništa poput svježeg buketa cvijeća koje bi uljepšalo sobu, osim ako, naravno, na kraju ne otruju vašu mačku.

“Nikada nemojte unositi biljke ili cvijeće u svoju kuću bez prethodnog provjeravanja da li su otrovni za mačke. Ljiljani, koji se često nalaze u cvjetnim buketima, vrlo su otrovni za mačke i konzumacija bilo kojeg dijela ove biljke može dovesti do otkazivanja bubrega i smrti mačke”, rekla je veterinarka.

Ne dopustite da se vaša mačka igra pletivom ili koncem

Nutricionistica za prehranu životinja s PurringPal-a i bivša veterinarska tehničarka Jaimee Alsing rekla je da je pletivo nesigurna igračka za mačke.

“Unošenje pletiva ili konca može uzrokovati ono što veterinari nazivaju linearnim stranim tijelom. To rezultira smrću dijelova crijeva koji se moraju hirurški ukloniti”, rekla je Alsing.

Vlasnici ne bi trebali učiti svoje mačke “igri ruku”

Bilo da se radi o laserskom pokazivaču ili svjetlosnom kabelu, mačke vole udarati po stvarima koje im se kreću. Međutim, za vrijeme igranja vlasnici bi trebali izbjegavati korištenje vlastitih ruku kao mamaca.

“Vlasnici se nikada ne bi trebali igrati rukom sa svojim mačkama. To je zato što su mačke po prirodi lovci na plijen. Kad ljudi nauče svoje mačke da su ruke odgovarajući objekti za lov, ishod je općenito neugodan i potencijalno opasan za čovjeka i mačka “, rekao je Hauser.

Prikladniji način igre s vašom mačkom je korištenje neživog predmeta (obično igračke) kao posrednika.

Izbjegavajte direktno kažnjavanje

Dugogodišnji vlasnici pasa koji prvi put udomljavaju mačku mogu biti šokirani saznanjem da navikavanje mačke na ponašanje nije tako jednostavno kao kod pasa.

Za početak, Hauser je rekao da bi direktno ukoravanje vaše mačke moglo imati neželjene posljedice.

“Mačke nikada ne smiju biti direktno kažnjene, verbalno ili fizički. Tamo gdje će neki vlasnici pljeskati rukama, lupati nogama ili zveckati novčiće u limenci kako bi naučili psa da je njihovo ponašanje neprihvatljivo, ova metoda će izazvati mačku”, kaže Hauser.

Mačke su vrlo osjetljive na glasne zvukove i povišene glasove, pa ih smatraju zastrašujućima. Oni mogu doživjeti osobu koja stvara ove zvukove kao prijetnju, pa će ih početi izbjegavati.

klix.ba

N.C
Autor 28.9.2021. u 12:22