Pet stvari koje veterinar želi da svaki vlasnik zna o svom psu

Index Ljubimci
Autor/ica 13.6.2022. u 09:34

Pet stvari koje veterinar želi da svaki vlasnik zna o svom psu

Foto: Pixabay

Svi vlasnici žele da njihovi psi žive najsretnijim i najzdravijim životom, ali ponekad čak ni najdobronamjerniji vlasnici ne rade uvijek ono što je najbolje za ljubimca.

Kirsten Ronngren, stručna stalna veterinarka za brend osiguranja kućnih ljubimaca ManyPets, nedavno je sudjelovala na DogFestu, gdje je govoreći u ime više veterinara podijelila pet najčešćih stvari koje bi vlasnici trebali znati o zdravlju svog psa. Od mitova o starosti do upozorenja o prekomjernoj težini, evo ključnih činjenica koje bi svaki vlasnik psa morao znati.

Godine nisu bolest

Premda kućni ljubimci stare, na iznenađenje mnogih ipak imaju vrlo dobru kvalitetu života.

“Samo zato što vaš ljubimac stari ne znači da stvari automatski postaju problematične. Kućni ljubimci danas žive dulje i sretnije zahvaljujući predanim vlasnicima i medicini koja se neprestano razvija”, rekla je Ronngren za The Mirror.

“Usporavanje kod starijih kućnih ljubimaca nije nužno normalno i može ukazivati ​​na stvari poput loše kontrolirane boli koju treba riješiti. Slično, mnogi ljudi misle da biti stariji znači da opća anestezija za stvari poput čišćenja zuba ili uklanjanja izraslina nije sigurna, što kod mnogih kućnih ljubimaca zapravo nije slučaj. Stariji kućni ljubimci mogu biti vrlo dobro pod anestezijom”, dodala je.

Čišćenje zuba kod veterinara razlikuje se od čišćenja kod kuće

Na isti način na koji zubar može ispolirati vaše zube bolje od vas, veterinari imaju alate za učinkovitije čišćenje zuba vašeg ljubimca od vas.

“Kada vaš veterinar preporuči čišćenje zuba u njihovoj ordinaciji, to je zato što je stavljanje vašeg ljubimca u opću anesteziju najbolji i najsigurniji način na koji vaš veterinar može obaviti potpuno sveobuhvatni oralni pregled”, rekla je Ronngren.

“To je također najbolji način za čišćenje zuba vašeg ljubimca i rješavanje bilo koje bolesti jer koristimo istu visokokvalitetnu opremu kao i ljudski stomatolozi, poput električnih aparata za skaliranje/poliranje i digitalnih rendgenskih zraka”, pojasnila je.

Redoviti posjeti veterinaru su jako važni

Redovnim odvođenjem svog ljubimca na preglede kod veterinara osiguravate da ćete rano otkriti zdravstvene probleme ako ih vaš pas ima.

“Budući da nam životinje ne mogu eksplicitno reći kada se nešto događa, redoviti posjeti veterinaru pomažu da se stvari spriječe na vrijeme. To omogućuje vašem veterinaru da iskoristi svoje znanje kako bi osigurao da vaš ljubimac što dulje ostane zdrav”, rekla je Ronngren.

Prekomjerna težina vašeg ljubimca je problem

“Baš kao i ljudi, kućni ljubimci teži od svoje idealne tjelesne težine izloženi su većem riziku od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, metaboličkih bolesti i problema sa zglobovima”, kazala je Ronngren.

“Dodatno masno tkivo oslobađa mnoge tvari u tijelu koje uzrokuju upalu, što znači da kućni ljubimci s prekomjernom tjelesnom težinom stalno nose kronične izazivače upale. Neke studije su pokazale da držanje pasa na njihovoj idealnoj tjelesnoj težini ili nešto manjoj može potencijalno produljiti životni vijek od jedne do dvije godine”, dodala je.

Druženje ne znači pustiti ih da divljaju

“Problemi u ponašanju jedan su od najčešćih razloga zbog kojih se psi predaju azilima. Prikladno rješavanje treninga i druženja vašeg psa jedan je od najboljih načina za stvaranje zdrave veze s njim i pomaže im da napreduju u svim vrstama situacija”, rekla je Ronngren.

“To uključuje upoznavanje s novim ljudima, lokacijama i iskustvima na način na koji se osjećaju sigurno i nagrađeni su za pozitivno ponašanje. Biti dosljedan kada je u pitanju trening i socijalizacija pomaže u izgradnji mirnijih, dobro prilagođenih pasa”, zaključila je.

Index.hr

Index Ljubimci
Autor/ica 13.6.2022. u 09:34