Po ovih 6 znakova prepoznat ćete ako vas mačka potajno mrzi

Index
Autor 25.9.2020. u 13:13

Po ovih 6 znakova prepoznat ćete ako vas mačka potajno mrzi

Foto: 123rf.com

KOLIKO god voljeli svoju mačku, vjerojatno smo se barem nekad zapitali osjeća li ona isto prema nama. Budući da su mačke na glasu kao nešto hladnija i suzdržanija stvorenja, mnogi vlasnici sumnjaju na to da ih njihova mačka potajno mrzi.

To može i ne mora biti slučaj. Mieshelle Nagelschneider, osnivačica Klinike za proučavanje ponašanje mačaka, otkrila je da mačka nikada neće razviti osjećaj za mržnju, ali bi zato mogla biti nepovjerljiva prema vlasniku ili ga se bojati, piše Insider.

Kako bismo doznali što mačka misli o nama, potrebno je moći prepoznati šest osnovnih znakova koji ukazuju na to da mački i nismo baš najdraži na svijetu.

Drži rep uspravno

Russell Hartstein, certificirani biheviorist za životinje, primijetio je da mačke ne koriste rep samo za održavanje ravnoteže nego i za iskazivanje osjećaja.

Istaknuo je da biste trebali pripaziti na vezivanje i napuhivanje repa te spušteni i vodoravni rep.

“Spušteni vodoravni rep ili općenito spušteni rep znači da je mačka u strahu ili da je agresivna i neprijateljski raspoložena”, rekao je.

“Što mačka niže drži rep, to je veća šansa da je zbog nečeg nesretna”, dodao je.

Krije se od vas

Prema istraživačici ponašanja životinja Jessi Paschke, mačka koja se skriva nije sretna mačka.

“Ako se vaša mačka uvijek skriva, to može značiti da joj nije ugodno u vašem okruženju”, rekla je Paschke.

Mačka će se ponekad sakriti ako nije upoznata s prostorom ili je nova u vašoj obitelji, ali ako mačka živi s vama već dulje vrijeme, možda ćete htjeti posjetiti veterinarski ured. Paschke je primijetila da bi skrivanje moglo biti i znak zdravstvenog problema.

Grize

Normalno je da mačići grizu, ali odrasle mačke nikada ne bi smjele gristi, pogotovo kada ih pokušate pomaziti. Ako vas mačka ugrize ili želi ugristi, provjerite u čemu je problem i pokušajte ga riješiti.

Ne želi se igrati

Ako se pokušate igrati sa svojom mačkom, a ona nije zainteresirana bez obzira na to koju igračku imate, to bi mogao biti znak da je nesretna.

Normalno je da mačka odbije igru s vremena na vrijeme kako bi se povremeno mogla opustiti, ali stručnjak je za Insider rekao da bi kronična nezainteresiranost mogla biti znak mačjeg nezadovoljstva.

Sikće

Stručnjaci upozoravaju da ako vaša mačka sikće na vas, to znači da je uznemirena. Ako odrasla mačka sikće, to je siguran znak da je nesretna i da se potencijalno osjeća ugroženom. No Nagelschneider je istaknula da siktanje i režanje spadaju pod normalno ponašanje mačića za vrijeme razvoja.

Prijateljski je raspoložena prema drugima

Ako je vaša mačka umiljata i draga prema drugim ljudima, ali odbija stupiti u kontakt s vama, vjerojatno u vama vidi neki problem. Kako biste ovo riješili, pobrinite se da vaša mačka uvijek ima sve što joj treba. Zapitajte se jeste li je zaboravili nahraniti, napuniti posudu s vodom ili očistiti kutiju za smeće. Što ste pažljiviji prema njoj, više će vam vjerovati.

index.hr

Index
Autor 25.9.2020. u 13:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija