Početak jesenje kampanje oralne vakcinacije lisica u BiH

tačno.net
Autor 14.11.2013. u 12:49

Početak jesenje kampanje oralne vakcinacije lisica u BiH

Početak jesenje kampanje oralne vakcinacije lisica u Bosni i Hercegovini obilježen je u četvrtak, 14.11. 2013. godine konferencijom za novinare i seminarom na temu kontrole i suzbijanja bjesnila kod lisica.

Na konferenciji za novinare koja je upriličena na aerodromu Ciljuge blizu Tuzle obratili su se g. Martin Schieder, šef Sekcije operacija za ekonomsku reformu, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH, i dr. Ljubomir Kalaba, Direktor  Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

”Kampanja je dio projekta „Kontrola i iskorijenjivanje životinjskih bolesti“ kojeg finansira Evropska unija s ciljem da se poboljša situacija sa zdravljem životinja u BiH, u ovom slučaju bjesnila. Bjesnilo je bolest životinja koja može imati opasne posljedice na ljude. Najveća opasnost od ove bolesti jeste da je, kada životinja ili čovjek počnu pokazivati kliničke simptome bjesnila, smrtnost skoro 100%. Zbog toga je pravi odgovor prevencija koja uključuje vakcinaciju lisica koje se smatraju glavnim „rezervoarom“ bolesti,” rekao je g. Schieder.

 “Oralna vakcinacija, koja u BiH traje već treću godinu, već je dala pozitivne rezultate u smislu smanjenja pojave slučajeva bjesnila u BiH, pri čemu je u 2010. godini prijavljeno 47 slučajeva bolesti, dok je za prvih 9 mjeseci 2013. godine, odnosno nakon što je provedena tek četvrta kampanja vakcinacije, prijavljeno svega 4 slučaja ove bolesti kod životinja,” rekao je dr. Kalaba.

Dr. Kalaba je apelirao na vlasnike kućnih ljubimaca da je njihova obaveza da ljubimce vakcinišu protiv bjesnila kod veterinara, jer je oralna vakcinacija namijenjena isključivo divljim životinjama, te je zamolio građane da, radi svoje sigurnosti, a i efikasnosti kampanje, ne diraju mamce.

Nakon konferencije, novinari su prisustvovali i snimili sam proces pripreme za distribuciju, uključujući ukrcavanje vakcina u avione i odobrenje kontrolnog tornja, kao i samo polijetanje aviona koji su počeli distribuirati oralne vakcine u svim regionima Bosne i Hercegovine izuzevši naselja i vodom pokrivene površina.

U drugom dijelu dana, događaj je obilježen seminarom u hotelu ”Tuzla” u Tuzli, a na temu kontrole i iskorjenjivanja bjesnila kod lisica u BiH. Oko 20 učesnika, uključujući predstavnike Delegacije Evropske Unije u BiH, Ureda za veterinarstvo BiH, Zavoda/Instituta za javno zdravlje, predstavnika ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i  šumarstva te inspektorata i ekonomije iz oba entiteta, raspravljali su o temama vezanim za pripremu distribucije oralnih vakcina, situaciji sa bjesnilom u BiH, epidemiološkoj situaciji u cijeloj regiji, a zajedno su pogledali i francuski primjer epidemiološkog nadgledanja i monitoringa situacije nakon završetka kampanje oralne vakcinacije.

Projekat koji je dio programa mjera iskorjenjivanja bjesnila u BiH koji traje već treću godinu zaredom, a za koji je EU do sada izdvojila 4.8 miliona Eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2008, 2009 i 2010). Slični programi koje finansira EU se provode i u ostalim zemljama zapadnog Balkana.

Program oralne vakcinacije lisica se provodi u saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH, nabavku i distribuciju vakcina osigurava i provodi češka  kompanija BIOVETA a/s, a koordinaciju programa i kampanju podizanja svijesti o kampanjama oralne vakcinacije lisica u BiH provodi HTSPE Limited u saradnji sa Via Media d.o.o.

Više informacija o kampanji oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila je dostupno na web stranici Ureda za veterinarstvo BiH: www.vet.gov.ba, a građani sva eventualna dodatna pitanja mogu postaviti na [email protected]

 

tačno.net
Autor 14.11.2013. u 12:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija