Pošumljavanje u Kini rezultiralo povratkom rijetkih životinja

Marin Pasarić
Autor 26.6.2018. u 10:16

Pošumljavanje u Kini rezultiralo povratkom rijetkih životinja

Kina već desetljećima provodi ambiciozni projekt pošumljavanja, a do kraja ovog desetljeća planirano je da čak 23 posto ukupne površine ove zemlje bude pokriveno šumama.

Uz prednosti koje zelenilo donosi ljudima, kao što su čišći zrak i bolje mentalno zdravlje, pošumljavanje omogućava i povratak rijetkih životinja u staništa iz kojih su nestale.

Korištenjem infracrvenih kamera postavljenih na terenu u Ziwuling Forest Area u Yan’anu, u pokrajini Shannxi u sjeverozapadnoj Kini, znanstvenici sa Beijing Normal University dokumentirali su prisutnost mnogih rijetkih vrsta, uključujući i najveću populaciju sjeverno-kineskog leoparda ikad zabilježenu u regiji.

Neke od najznačajnijih životinja koje su se pojavile u revitaliziranoj šumi Ziwuling uključuju zlatne fazane, divlje svinje i srne, kao i male i srednje velike životinje poput ocelota i crvenih lisica.

Znanstvenici su tijekom istraživanja u regiji dokumentirali prisutnost 263 različitih vrsta, uključujući 8 kritično ugroženih vrsta i 29 ugroženih vrsta. Ova raznolika ekološka zajednica predstavlja značajan napredak za regiju koja je u prošlosti bila predmetom krčenja šuma.

Da nismo započeli ovaj projekt zaštite okoliša, vrlo vjerojatno niti jedna od ovih životinja ne bi preživjela“, rekao je Feng. Kinesko pošumljavanje predstavlja samo jedan dio velikog projekta ulaganja u zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena.

Kineski predsjednik Xi Jinping je na 19. kongresu Kineske komunističke partije rekao: “Predvođenjem međunarodne suradnje u pogledu klimatskih promjena, Kina je postala važan sudionik i suradnik u globalnom nastojanju za stvaranjem ekološke civilizacije“.

croenergo.eu

Marin Pasarić
Autor 26.6.2018. u 10:16