Prezentovane dosadašnje aktivnosti vezane za zaštitu smeđeg medvjeda

tačno.net
Autor 29.12.2018. u 10:23

Prezentovane dosadašnje aktivnosti vezane za zaštitu smeđeg medvjeda

U Kotor Varošu je završena informativna radionica za predstavnike lovačkih udruženja iz Republike Srpske na kojoj su prezentovane dosadašnje aktivnosti vezane za istraživanje populacije smeđeg medvjeda na našim prostorima, a kao dio projekta “Zaštita smeđeg medvjeda (Ursus arctos) na području Dinarida”.

Ovaj projekat koji je podržan od strane fondacije “EuroNatur” iz Njemačke u Bosni i Hercegovini realizuje “Centar za životnu sredinu”, a istovremeno ga sprovodi partnerska organizacija na području Crne Gore.

“U prvoj fazi projekta vršimo istraživanje populacije medvjeda na naučno osnovanoj genetičkoj neinvazivnoj metodi. Lovačka udruženja su bitna za projekat, jer su uključena u prikupljanje uzoraka za genetičku analizu. Prikupljanje uzoraka je vršeno od kasne jeseni do rane zime ove godine. Na radionici u Kotor Varošu se raspravljalo o dosadašnjim aktivnostima i mogućnostima za buduću saradnju. Posebno nam je drago da su predstavnici lovačkih udruženja izrazili interes da i u nastavku projekta uzmu aktivno učešće”, istakla je koordinatorica projekta Aleksandra-Anja Dragomirović.

Stručni saradnik na projektu i Dr ekoloških nauka, Igor Trbojević kaže da će kao rezultat dijela aktivnosti koje se sprovode kroz ovaj projekat biti objavljen stručno-naučni rad o medvjedu i drugim velikim zvijerima u RS i koji je u završnoj fazi za objavljivanje.

“Rad će biti objavljen sredinom 2019. godine u Glasniku Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. U njegovoj izradi učestvovala je grupa autora. Pored mene, tu su Jasmin Pašić, Mareike Brix i Oliver Stevanović”, pojašnjava Trbojević.

Iako znamo da prostranstva naše zemlje nastanjuje populacija smeđeg medvjeda, vrlo malo se zna o populaciji medvjeda koja živi na području Dinarskih planina. Trenutno ne postoji relevantna međudržavna regulativa koja sa sigurnošću osigurava opstanak smeđeg medvjeda na nivou populacije na prostoru Dinarida.

Bez osnovnih naučno utemeljenih podataka o populaciji, njenoj brojnosti i raspodjeli gotovo je nemoguće definisati plan upravljanja ili precizno identifikovati opasnosti koje prijete opstanku populacije, a što u konačnici onemogućava blagovremeno djelovanje u zaštiti populacije smeđeg medvjeda.

Prijetnje po populaciju medvjeda su danas veće nego u prethodnim decenijama, a posebno se ogledaju u narušavanju stanišnih uslova, fregmentisanosti staništa urbanizacijom, gradnjom puteva i drugih velikih infrastrukturnih projekata, krivolovom i dr. Ukoliko želimo da održivo upravljamo i osiguramo opstanak zdrave populacije medvjeda naučna istraživanja kao preduslov planu upravljanja na nivou populacije su hitna i neophodna.

Upravo se ovim projektom to pokušava i postići.

“Vizija našeg projekta je osigurati dugoročni opstanak smeđeg medvjeda na području Dinarida, a samim tim i u našoj zemlji. Želimo uspostaviti plan upravljanja za populaciju smeđeg medvjeda utemeljen na savremenim naučnim metodama istraživanja te da je isti usaglašen sa planovima upravljanja medvjedom susjednih zemalja – jer znamo da životinje ne poznaju administrativne granice. Na kraju želimo učestvovati u osnaživanju i operacionalizaciji interventnog tima za medvjede u našoj zemlji”, kaže Aleksandra-Anja Dragomirović.

Implementacija projekta je počela 1. januara 2018. godine, a planirano je da traje do 31. decembra 2020. Projektni tim čine Aleksandra-Anja Dragomirović, Igor Trbojević i Dejan Radošević.

czzs.org

tačno.net
Autor 29.12.2018. u 10:23