Prijatelji životinja: Prijavite bučnu pirotehniku, stresna za ljude i životinje

tačno.net
Autor 4.12.2021. u 11:34

Prijatelji životinja: Prijavite bučnu pirotehniku, stresna za ljude i životinje

Foto: Alexandre Tremblot de La Croix/Getty Images

Udruga Prijatelji životinja u srijedu je, potaknuta prijavama građana koji se zbog sebe i kućnih ljubimaca žale da unatoč zabrani svjedoče bacanju petardi i korištenju drugih vrsta pirotehnike, pozvala građane da to prijave policiji jer je u Hrvatskoj bučna pirotehnika dopuštena samo od 27. prosinca do 1. siječnja.

Prijatelji životinja u priopćenju ističu i kako je upotreba petardi i redenika iz kategorije F2 i F3 potpuno zabranjena tijekom cijele godine.

“Više ljudi prijavilo nam je da, unatoč zabrani, već sada svjedoče bacanju petardi ili korištenju nekih drugih vrsta pirotehnike u susjedstvu. Naglašavamo da je uporaba sve bučne pirotehnike, npr. vatrometa, zračnih bombi, raketa i slično, dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, što znači da je korištenje izvan tog razdoblja zabranjeno”, navode.

Napominju kako svi građani mogu policiji prijaviti one koji sada koriste pirotehniku pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji koriste petarde i redenike, koji su potpuno zabranjeni tijekom cijele godine.

Prijatelji životinja upozoravaju kako se ostala pirotehnika iz navedenih kategorija, poput raketa i vatrometa, ne smije koristiti prije 27. prosinca, a kako bi razjasnili što su točno petarde i redenici te što je od toga zabranjeno, a za što ne, napravili su tablicu s pojašnjenjem. Naglašavaju da bi svi koji ih imaju, trebali preostale zalihe petardi i redenika predati MUP-u ili vratiti u trgovine gdje su ih kupili.

Podsjećaju kako je ove godine stupila na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je podržala velika većina građana.

Potpuno ograničiti uporabu pirotehnike opasne po građane

Smatraju kako je to samo prvi značajan korak prema izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima u smjeru potpunog ograničenja uporabe pirotehnike koja je opasna kada se nađe u rukama građana, što pokazuju i brojne ozljede djece, odraslih i životinja.

“S obzirom na to da je prije zakonski bila zabranjena i sva ostala pirotehnika iz kategorija F2 i F3, nakon zabrane petardi i redenika logičan je sljedeći korak – skraćivanje dana kada je dopuštena prodaja i uporaba ostale bučne pirotehnike. Zaista nema opravdanja da se dopušta uznemiravanje građana i životinja danju i noću, i to u dane kada se čak ništa niti ne slavi – 27., 28., 29. i 30. prosinca”, ističu.

Upozoravaju kako je zvuk ispucavanja petardi vrlo neugodan i stresan, osobito za one koji se još oporavljaju nakon potresa, bebe i malu djecu, starije i bolesne te divlje životinje i kućne ljubimce.

Velik broj kućnih ljubimaca godišnje umre od srčanog udara

Prijatelji životinja naglašavaju kako eksplozije petardi i vatrometa izazivaju u mačaka i pasa, čiji je sluh daleko istančaniji od ljudskoga, paničan strah i stres, zbog čega velik broj kućnih ljubimaca godišnje umre od srčanog udara, a mnogi skončaju pod kotačima automobila u pokušaju bijega od pucanja.

Osim zagađenja okoliša i trovanja zraka u zimskim danima, pirotehnička sredstva, uz vatromete koji su još uvijek dopušteni, smrtno ugrožavaju divlje životinje, a osobito ptice, upozoravaju u priopćenju.

Stoga apeliraju na gradove i općine da odustanu od novogodišnjeg vatrometa i pridruže se gradovima diljem svijeta koji već godinama koriste ekološki prihvatljivija, atraktivnija i, što je važno, manje bučna i opasna vizualna rješenja.

N1

tačno.net
Autor 4.12.2021. u 11:34