Pronađeni fosilni ostaci najveće životinje koja je hodala Zemljom

tačno.net
Autor 6.9.2014. u 10:31

Pronađeni fosilni ostaci najveće životinje koja je hodala Zemljom

Fosilni ostaci dinosaura Dreadnoughtus schrani otkriven je jučer i smatra se jednom od najvećih, ako ne i najvećom kopnenom životinjom koja je ikada hodala Zemljom, prenosi CNN.

Stručnjaci procjenjuju da je ovo divovsko stvorenje živjelo u periodu gornje Krede, prije oko 77 miliona godina, a njegovi fosilni ostaci nedavno su iskopani u jugozapadnoj Patagoniji, u Argentini.

Masa Dreadnoughtusa iznosila je oko 65 tona, a bio je dug oko 26 metara.

Onda ni ne čudi da su mu paleontolozi kao prvo ime dali Dreadnoughtus, što u prevodu znači “ne boji se ničega”, dok drugo ime – schrani – nosi naziv dobrotvora i tehnološkog poduzetnika Adama Schrana.

“Dreadnoughtus schrani bio je zapanjujuće veliki. Težio je koliko i desetak afričkih slonova ili više od sedam T. rexa”, rekao je Kenneth Lacovara, glavni autor izvještaja objavljenog u časopisu “Scientific Reports”, navodi se na web stranici njegovog Drexel Univerziteta.

Teško je procijeniti koliki bi mogao biti potpuno odrasli Dreadnoughtus, zato što su drugi nalazi, poput ovog, relativno nepotpuni, te prisiljavaju paleontologe da vrše procjene temeljene na nalazima pronađenih kostiju.

Lacovara smatra da je ovo otkriće “daleko najbolji primjer da imamo jedno od najvećih stvorenja koja su ikada hodala Planetom”.

klix.ba

tačno.net
Autor 6.9.2014. u 10:31