Prošle godine u oceanima pronađeno 1.500 novih vrsta

tačno.net
Autor 17.3.2015. u 10:49

Prošle godine u oceanima pronađeno 1.500 novih vrsta

Znanstvenici su lani u oceanima identificirali 1.500 novih vrsta, među kojima su i grbavi dupin i golema meduza, a vjeruju da većina morskih vrsta još nije ni otkrivena.

Stručnjaci koji su u četvrtak objavili svoje otkriće nabrojali su ukupno 228.450 morskih vrsta u svijetu, od morskih trava do plavetnoga kita, a procjenjuju da je još nepoznato od pola milijuna do dva milijuna višestaničnih organizama.

Morske su dubine još slabo istražene“, rekao je Jan Mees, supredsjedatelj Svjetskog registra morskih vrsta (WoRMS).

Mnoge će vrste vjerojatno nestati, zbog zagađenja, klimatskih promjena i zakiseljavanje oceana, i to prije nego što budu i otkrivene, procijenio je.

U 2014. taj je projekt otkrio 1.451 novu morsku vrstu, četiri na dan, među kojima su i australski grbavi dupin, 139 spužava, južnoafrički škamp te australska golema, otrovna meduza bez krakova, dugačka oko pola metra.

Otkako su projekti WoRMS-a počeli 2008., ta je organizacija nabrojala oko tisuću novih vrsta ribe, među ostalim i ukupno 122 morska psa i raže, kao i novu sredozemnu barakudu.

Poznato je oko 18 tisuća vrsta riba. Morski život može imati veliku gospodarsku vrijednost: spužve i mekušci su među vrstama koje daju tvari za borbu protiv raka.

Mees, direktor belgijskoga Flandrijskog pomorskog instituta u kojem je i sjedište WoRMS-a, kaže da potraga za “plavom biotehnologijom” na dnu oceana oko vulkanskih ispuha može pridonijeti razvoju materijala otpornih na toplinu i otrove.

Zajedno s novim vrstama, odbor od dvjestotinjak urednika s popisa je skinuo oko 190 tisuća vrsta jer je riječ o dupliciranju već poznatih organizama. Tako je ukupan broj pao s gotovo 419 na 228 tisuća vrsta.

croenergo.eu

Tagovi:
tačno.net
Autor 17.3.2015. u 10:49