Pseće puse: Je li opasno kada vas pas liže po licu?

Ni. B.
Autor 30.8.2018. u 10:05

Pseće puse: Je li opasno kada vas pas liže po licu?

Foto: Unsplash

Neilanjan Nandi, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Drexel u Philadelphiji, u razgovoru za The New York Times izjavio je kako je istina da se u psećoj slini nalaze mnogi proteini kojima psi mogu zacijeliti svoje rane, no to ne znači da pseća slina jednako djeluje i na ljude. Naprotiv, u njoj se nalaze bakterije, virusi i gljivice koji mogu biti opasne za ljudsko zdravlje.

Leni K. Kaplan, stručnjakinja s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta Cornell u New Yorku, navodi kako je najčešće riječ o salmoneli, Escherichiji coli (E. coli) i bakteriji Campylobacter, koje se sa psa mogu prenijeti na čovjeka i uzrokovati mu bolesti probavnog sustava.

Dodaje da to ne znači da vlasnici zbog toga svojim ljubimcima trebaju zabranjivati poljupce odnosno lizanje.

“Kada pseća slina dotakne ljudsku kožu, pogotovo ako je čovjek zdrav i na koži nema rana, malo je vjerojatno da će doći do bilo kakvih problema”, objašnjava Kaplan.

Ipak, dodaje da nije preporučljivo da pas ljude liže oko usta, nosa i očiju jer se putem tih dijelova tijela bakterije lakše unose u ljudski organizam.

Pogotovo nije preporučljivo da pas liže otvorene ljudske rane jer je u takvim situacijama mogućnost prenošenja bakterija sa psa na čovjeka najveća.

Također, ne preporučuje se da pas liže djecu, starije ljude i kronične bolesnike jer je riječ o osjetljivijim skupinama čiji su imunološki sustavi slabiji, tako da je mogućnost zaraze puno veća.

index.hr

Ni. B.
Autor 30.8.2018. u 10:05