Psi imaju osećanja baš kao i ljudi!

tačno.net
Autor 13.4.2016. u 08:46

Psi imaju osećanja baš kao i ljudi!

Sve je više dokaza koji potvrđuju činjenicu da psi imaju osećanja, a pojedini naučnici su utvrdili i to da pseći deo mozga koji je povezan sa osećanjima, reaguje gotovo isto kao ljudski. Verujemo da vlasnici ovih divnih stvorenja nikada nisu ni sumnjali u to.

A jeste li se ikada zapitali koja su sve to osećanja koja nam naši četvoronožni ljubimci pokazuju svakoga dana? U pitanju su veselje i očekivanje, koje psi pokazuju skakanjem, radosnim lajanjem i nestrpljenjem, briga i privrženost, zatim strah (od buke, stranaca ili čak odvajanja) koji je jasno uočljiv kada pas drhti, povlači se ili se ponaša destruktivno, kao i tuga koja se manifestuje gubitkom apetita, tužnim cviljenjem, potištenošću… Psu može biti i dosadno, pa će vam to staviti do znanja donoseći vam lopticu ili vrteći se oko ulaznih vrata.

Interesantno je da psi imaju i osećaj za pravednost, pa će – ako primete da, recimo, drugom psu dajete komad hrane iako nije miran kao oni – biti uvređeni i prestaće da se ponašaju tako! Tu je i ljubomora, kao i nelagoda i sram koji se manfestuju spuštanjem glave, savijanjem ušiju i pokornim pogledom.

Šta vam vaš najbolji prijatelj poručuje ovog jutra?

petface

tačno.net
Autor 13.4.2016. u 08:46