Psi mogu plakati od sreće, pokazuje studija

tačno.net
Autor 4.9.2022. u 12:29

Psi mogu plakati od sreće, pokazuje studija

Foto: Getty Images

Psi mogu plakati od sreće kada se ponovo spoje sa svojim vlasnicima, pokazalo je istraživanje, a prenosi BBC.

Oni mogu biti istinski oduševljeni kada vide svoje vlasnike nakon dugog perioda odsustva, kažu japanski istraživači. Vjeruje se da suze produbljuju vezu između pasa i njihovih vlasnika.

Studija, zasnovana na ponašanju 22 psa, sagledala je reakcije pasa koji su se ponovo spojili sa svojim vlasnicima i drugim ljudima koje su poznavali.

Kako bi testirali svoju teoriju, akademici sa Univerziteta Azabu i Medicinskog univerziteta Jichi stavili su trake papira ispod očiju pasa tokom normalne interakcije sa njihovim vlasnicima i minut prije nego što su se ponovo spojili s njima nakon pet do sedam sati razdvojenosti.

Kako piše BBC, otkriveno je da su psi pustili suze samo kad su vidjeli svoje vlasnike. Nije postojao isti nivo povećane proizvodnje suza kada su se psi ponovo spojili sa ljudima koje su poznavali, ali nisu bili njihovi vlasnici.

Kako bi vidjeli da li su suze povezane s njihovim emocijama, istraživači su na pse primijenili otopinu koja sadrži oksitocin, ključni hormon koji učestvuje u vezivanju. Nakon što su upotrijebili hormon, otkrili su da su suze pasa značajno porasle.

Iako je poznato da psi plaču kako bi im suzni kanali bili čisti, to prije nije bilo povezano s njihovim emocionalnim odgovorom.

“Nikada nismo čuli za otkriće da životinje liju suze u radosnim situacijama, kao što je ponovno okupljanje sa svojim vlasnicima”, rekao je Takefumi Kikusui, jedan od autora studije u časopisu Current Biology.

Iako su vlasnici možda bolje upoznati sa mahanjem repom ili lizanjem lica, pseće suze mogu utjecati i na njihove vlasnike.

Pogled psa stimulira lučenje oksitocina, čineći vlasnike njegujućim ili zaštitničkim prema svom ljubimcu. Naučnici su također otkrili da su vlasnici osjetili veću želju da brinu o svom kućnom ljubimcu kada su ga vidjeli suznih očiju.

“Njihove suze mogu igrati ulogu u produbljivanju međusobnih odnosa i daljem povezivanju među vrstama”, napisali su istraživači.

tačno.net
Autor 4.9.2022. u 12:29