Psi nas vole i vide kao svoju porodicu!

tačno.net
Autor 30.10.2015. u 13:33

Psi nas vole i vide kao svoju porodicu!

foto: Guardian

Psi nas vole! U ovoj tvrdnji nema ničeg neobičnog, bar za one koji u svojim domovima imaju kućne ljubimce. Oni to pokazuju i dokazuju svakodnevno – maze se, obraduju nam se svaki put iznova i iznova, pokazuju to pogledom, osmehom, mahanjem repom,.. Ukoliko ste bar jednom u životu voleli jednog psa, sigurno ste se pitali: Koliko mene moj pas voli?

Naučnici sa „Emory University“ su upravo krenuli od tvrdnje: Psi nas vole, a sada da vidimo i koliko! Pokušali su da razumeju ljudsko-pseći odnos na dubljem nivou i da nam daju što više odgovora na ovu temu!

psi nas vole petface

Njihovi dokazi kažu da ne da nam psi samo uzvraćaju ljubav, nego nas i vide kao svoju porodicu. Dokazali su da se psi oslanjaju više na ljude nego što to rade sa svojom vrstom.

Polazeći od činjenice da psi razumeju svet kroz nos, naučnici su sproveli istraživanje o obradi mirisa u mozgu pasa. Trenirali su pse da budu izuzetno mirni kako bi uspeli da urade snimak psećeg mozga magnetnom rezonancom, dok su im istovremeno predstavljali poznate i nepoznate mirise. Ono što su otkrili je – kada pas oseti miris svog vlasnika, centri u njegovom mozgu se „zapale kao vatromet“. Jako precizno filtriraju mirise, a prioritet su im mirisi vlasnika!

psi nas vole petface

Osim ovog, načinici su sproveli još jedno istraživanje na „Eotvos Lorand University in Budapest“ koje je bilo bazirano na vokalnoj komunikaciji između psa i ljudi. Ono do čega se došlo u ovom istraživanju je da se emotivno teški zvukovi na sličan način obrađuju kod obe vrste.

Vodeći autor ovog istraživanja, Atila Andics rekao je:

– Veoma je interesantno da razumemo „alat“ koji pomaže tako uspešnu vokalnu komunikaciju između dve vrste. Nije nam trebalo istraživanje da vidimo da komunikacija između pasa i ljudi funkcioniše, ali bez nje, mi nismo razumeli zašto.

Naučnici su potvrdili da su psi jedine vrste koje kada su uplašeni, zabrinuti ili uznemireni, trče svojim vlasnicim tražeći udobnost i sigurnost, kao i deca. Oni su takođe jedine vrste koje traže kontakt očima sa svojim vlasnicima.

Dakle, jasno je Psi nas vole i gledaju kao svoju porodicu. Mislimo,.. ako ste se to ikada i pitali :)

petface.net

tačno.net
Autor 30.10.2015. u 13:33