Psi raspoznaju lica

tačno.net
Autor 29.10.2015. u 11:22

Psi raspoznaju lica

Zanima li vas što psi misle? Nedostajemo li im kada smo daleko i kako nas pamte?

Gregory Berns, neuroznanstvenik sa sveučilišta Emory u Atlanti i autor knjige Kako nas psi vole, pokrenuo je novi projekt tamošnjeg odsjeka za psihologiju. Ponovno se koristeći uređajem za magnetsku rezonanciju (MR), on i njegov tim otkrili su da psi, baš kao i mi, imaju posebno područje mozga koje se isključivo bavi promatranjem i raspoznavanjem naših – lica. To je sposobnost za koju se do sada smatralo da je imaju samo primati – to jest – mi i ostali majmuni 🙂

Berns pretpostavlja da se ta sposobnost razvila tijekom procesa domestikacije, odnosno – jednostavnije rečeno – evolucije vuka u psa.

U svakom slučaju, sada nam je ponešto jasnija pasja izuzetna osjetljivost ne samo na naše geste već i izraze lica. Naravno, psi nas raspoznaju po mirisu, te također pamte i na taj način, kaže Berns, no ovo je svakako još jedan korak dalje u proučavanju mozga psa uz pomoć MR-a koje je započelo prije samo četiri godine.

I još jedna zanimljivost: proučavanje mozga psa u svjesnom stanju ne bi bilo moguće bezmetode kliker treninga!

Pogledajte zanimljivo kratko predavanje Gregoryja Bernsa o tome kako su naučili pse da uđu u skener i tamo miruju, o tome nedostajemo li psima kada nismo kod kuće, te novom projektu:

rujanajeger.com

tačno.net
Autor 29.10.2015. u 11:22