Psihijatar objašnjava kako nam psi poboljšavaju zdravlje i čine nas boljim ljudima

tačno.net
Autor 12.10.2021. u 16:22

Psihijatar objašnjava kako nam psi poboljšavaju zdravlje i čine nas boljim ljudima

Foto: consciouslivingtv.com

Svaki stručnjak za mentalno zdravlje svjestan je terapeutskih prednosti posjedovanja kućnih ljubimaca. Psihijatar Gregory Scott Brown tvrdi da vrlo često piše preporuke pacijentima za nabavku pasa u svrhu emocionalne podrške, u slučajevima kad ti pacijenti pate od depresije, anksioznosti i PTSP-a.

Posjedovanje kućnog ljubimca može smanjiti stres i doprinijeti osjećaju povezanosti. Pritom se oslobađa hormon oksitocin, koji je povezan s intimnošću. Primjerice, kad mazite svog psa, razine oksitocina u vašem mozgu rastu, a hormoni stresa, kao što je kortizol, padaju. Uz to se primjećuje i snižavanje krvnog tlaka, a sve navedeno donosi i optimističniji pogled na život. Pored tih dobrobiti, vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje opće zdravlje, čak niži kolesterol i razine triglicerida.

“Premda sam svjestan znanstvene pozadine, osobno sam nabavio psa jer sam želio da trči sa mnom i igra se. Kad sam bio dijete, također sam imao psa. Bio sam jedino dijete i uživao sam u tome što mi je pravio društvo u igri”, kaže dr. Brown.

 Ovo su suptilni načini na koje psi od nas čine bolje ljude:

Postajete uključeniji u tuđe potrebe i različite načine komunikacije

Dr. Brown je objasnio da je prošao težak put dok je izdresirao svog psa Kaia: “Poboljšali su mi se neverbalna komunikacija i aktivno slušanje s ljudima jer sam te vještine intenzivno brusio dresirajući svog psa.”

Pokreću vas

Briga za drugo živo biće zahtijeva trud i prilagodbu. Pas će vas prisiliti da se držite određenog rasporeda. Kretat ćete se više, ustajat ćete u određeno vrijeme da biste ga izveli van na zrak i obavljanje nužde. Uvijek ćete imati prijatelja koji vas prisiljava na trčanje i igru.

Tjeraju vas da se fokusirate na ono što je zbilja važno

Dr. Brown na primjeru svog psa objašnjava kako životinje ne mare za vaše poslove, vijesti na televiziji i slično. Kad im je vrijeme za igru, traže pozornost i daju do znanja što im je potrebno. Premda nije uvijek zgodno da vas prekinu u obavljanju nekog posla, tri minute pauze i igranja sa psom odvajaju vas od stresnih situacija i napornog ritma, a nakon toga se možete vratiti obvezama osvježeni i fokusiraniji nego prije.

Ovo nas može naučiti da prepoznamo ono što je zaista važno, a to je dovoljno sna, prehrana, kretanje, interakcija s bližnjima i slično, kao i da se na trenutke odmaknemo od posla, stresa i ciklusa loših vijesti.

Pomažu da usporite

Vaš pas može biti divan prijatelj, ali ponekad je i briga za životinju poticaj za još snažnije emocionalne veze. Neki psi puno su snažniji od svojih vlasnika. Takvo biće potrebno je trenirati, učiti, nikako zapustiti i konstantno održavati komunikaciju pri kojoj ljubimac i vlasnik duboko razumiju i čitaju jedan drugog.

“Ne mogu reći da su kućni ljubimci bolji terapeuti nego psihijatri, ali nikako se ne smije zanemariti pozitivan utjecaj koji imaju na ljude”, zaključio je dr. Brown.

Index.hr

tačno.net
Autor 12.10.2021. u 16:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija