Psu dozvoljeno da tokom operacije bude u operacionoj sali kako bi doktore upozorio na eventualne alergijske reakcije

tačno.net
Autor 20.12.2013. u 08:50

Psu dozvoljeno da tokom operacije bude u operacionoj sali kako bi doktore upozorio na eventualne alergijske reakcije

Sedmogodišnja djevojčica  Kaelyn Krawczyk (Kejlin) boluje od rijetke bolesti mastocitoze, usljed koje se nepredviđeno pojavljuju alergijske reakcije bez prethodnih simptoma. Njen kućni ljubimac JJ, treniran je za otkrivanje takvih simptoma. Da ne bi došlo do dodatnih komplikacija za vrijeme same operacije, kujici JJ je odobreno da bude u operacionoj sali i upozori ljekare na moguću pojavu alergijskih reakcija.

Ljekari u Sjevernoj Karolini su donijeli nesvakidašnju odluku da tokom operacije puste psa u operacionu salu. Sedmogodišnja Kaelyn Krawczyk ima rijetku bolest mastocitozu, koja uzrokuje opasne alergijske rekacije poput: osipa, oticanja, mučnine i otežanog disanja. Ti simptomi se mogu dogoditi bilo kada bez prethodnih upozorenja.

Kejlin odlazi na operaciju sa JJ

Njen kućni ljubimac JJ je treniran za rano otkrivanje napada, te su se ljekari odlučiti pustiti ga u operacionu salu tokom operacije kako bi koja je urađena u medicinskom centru Duke univerziteta. Tokom operacije, pas je bio u službi dodatnog opreza ako bi nešto krenulo po zlu.

Naime, pas predosjeti kada se simptomi počnu pojavljivati i počinje se vrtiti ukrug, dok lavežom počinje upozoravati da je situacija alarmantna. Ljudi koji su istraživali ovu pojavu kažu da pas poput JJ mogu ustanoviti čak i najmanje kemijske rekacije u tijelu ili ponašanju svog vlasnika.

Pošto JJ nije mogla biti u sterilnoj operacijonoj dvorani, pustili su je u predvorje. U sklopu priprema za ulazak u bolnicu JJ je prethodnog dana okupana.

Ljekari su 45 minuta operirali djevojčicu kako bi ustanovili uzrok ponavljajuće infekcije bubrega koja, ukoliko se ne liječi, može biti fatalna.

 

JJ sa Kejlin nakon operacije

Anesteziolog je rekao da, u rijetkim slučajevima, anestezija može izazvati alergijsku reakciju kod pacijenata, pa je budno motrio sve znakove nakon što je djevojčica dobila sedativ. Iako monitori nisu pokazivali promjene njenih vitalnih funkcija, JJ je ustao i počeo praviti krugove i zatim ponovo sjeo. Nakon toga, JJ je opet ustao i napravio par krugova. Ljekar je kasnije rekao da je iznenađen sposobnostima psa. Naglasio je da se psi često koriste u medicini da bi otkrili fluktuaciju šećera u krvi kod dijabetičara ili da bi otkrili napade kod osoba oboljelih od epilepsije. Urkos tome, ipak priznaje da se sa ovakvim slučajem nikada prije nije sreo.

„Gotovo nevjerovatno zvuči da, pored svih strojeva vrijednih nekoliko miliona dolara, na kraju pas bude taj koji bolje osjeti“- rekao je ljekar za Daily Mail.

Iznimnim sposobnostima ovog psa, bio je iznenađen i trener ove kujice. Trener je rekao kako je znao da pas može pomoći ljudima kada se nešto već desi, ali da nije očekivao da pas može naučiti da prepozna simptome i to u – najavi.

JJ je 2012. godine spašena iz lokalnog skloništa za životinje. Spasio je njen trener sa namjerom da vidi kako će reagovati na Kaelyn i njeno zdravstveno stanje. Prije JJ, djevojčica je imala tri do četiri alergijske reakcije godišnje. Kada je JJ postala dio njenog života, alergijske reakcije su se prorijedile i počele se javljati samo jednom godišnje. Zapravo JJ je predosjećala djevojčicine napada, brzo je reagirala, te roditeljima davala dovoljno vremena da reagiraju. Kejlina majka kaže da je iznenađena jer je pas reagirao i prije nego je Kejlin pokazivala simptome ili čak rekla da joj je loše. Osim da upozorava na simptome, JJ zna i dohvatiti paket hitne pomoći.

 

Kejlina majka ljubi kujicu JJ

Majka male Kejlin naglašava da je kujica JJ život njene ćerke učinila normalnim. U izjavi za portal Today.com, ljekar Timoti Smit (Timothy Smith), profesor anestezilogije na Wake Forest Baptist Medical centru, kaže da za ovakav slučaj nikada ranije čuo.

 

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.12.2013. u 08:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija