Reakcije na napad na Maju Sujoldžić i Dalidu Kozlić: Nedopustivo je da institucije koriste nasilje u okršaju sa građanima

tačno.net
Autor 15.11.2014. u 20:14

Reakcije na napad na Maju Sujoldžić i Dalidu Kozlić:  Nedopustivo je da institucije koriste nasilje u okršaju sa građanima

Beogradska udruženja Link plus, Feniks i Nada za životinje – Riska najoštrije su osudila napad na aktivistikinje Maju Sujoldžić i Dalidu Kozlić prilikom ulaska u veterinarsku stanicu u sarajevskom naselju Reljevo.

Nedopustivo je da institucije koriste nasilje u okršaju sa građanima koji ukazuju na nezakonit rad zoohigijenskih službi i veterinarskih stanica i zalažu se za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) upozorile su da je ubijanje napuštenih pasa i mačaka neefikasna mera rešavanja problema napuštenih životinja, a  Deklaracija 26 Evropskog parlamenta usvojena pre tri godine odredila je mere odgovornog vlasništva (čipovanje, vakcinacija i sterilizacija pasa i mačaka, edukacija vlasnika) kao preporuku za rešavanje problema u evropskim državama.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH usklađen je sa preporukama međunarodnih organizacija i evropskim standardima. Zakon se ne sprovodi, tako da psi i mačke u BiH još uvek nisu obeleženi i registrovani u Centralnoj bazi podataka. To znači da gotovo šest godina nakon usvajanja Zakona državni organi nisu sproveli nijednu meru, niti su stvorili preduslove za efikasno i zakonito rešavanje problema.

Optužujući aktiviste da onemogućavaju rešavanje problema, korišćenjem pojedinih medija za stvaranje atmosfere linča i poslednjim napadom na građanke prilikom ulaska u javnu ustanovu, vlasti u Kantonu Sarajevo pokazale su da nemaju nameru da promene način rada sve dok ne bude izvršen jak međunarodni pritisak.

Zbog toga pozivamo organizacije iz čitavog sveta da upute dopise Vladi Kantona Sarajevo i podrže aktiviste koji se zalažu za zakonito, efikasno, humano rešavanje problema napuštenih životinja.

tačno.net
Autor 15.11.2014. u 20:14