Rotvajleri su više od pasa čuvara: 5 slatkih osobina u koje ćete se zaljubiti

tačno.net
Autor 16.4.2022. u 11:32

Rotvajleri su više od pasa čuvara: 5 slatkih osobina u koje ćete se zaljubiti

Foto: Pixabay

Mnogi vjeruju da su rotvajleri opasni psi. Ova pasmina je zabranjena u nekim zemljama, a postoje osiguravajuća društva koja odbijaju osigurati njihove vlasnike. Međutim, prema Američkom kinološkom klubu, dobro odgojen rotvajler bit će miran, pun ljubavi, samopouzdan i hrabar.

Njihovi vlasnici kažu da imaju pet slatkih osobina zbog kojih će vas pasmina osvojiti:

  • ispod mišićave vanjštine krije se razigrani plišani medvjedić,
  • mnogi rotvajleri podcjenjuju svoju veličinu i veselo će vam skočiti u krilo kad se žele maziti,
  • osjetljivi su na osjećaje ljudi i izvrsni u tješenju,
  • društveni su i zabavni te vole biti uključeni u obiteljske aktivnosti,
  • vole pažnju i pokušat će je dobiti na simpatične načine, na primjer, guranjem glave u krilo.

Jesu li rotvajleri dobri psi čuvari?

Da, ova pasmina je prirodno zaštitnički nastrojena i odana svojoj obitelji. Prema Američkom klubu rotvajlera (ARC), njihov izgled često je dovoljan da obeshrabri većinu uljeza. Naravno, važno je da prođu dobar trening, kroz koji će naučiti poštivati djecu. Inteligentni su i željni udovoljiti ljudima. Najbolje se snalaze sa smirenim, asertivnim vlasnicima i dobro reagiraju na pozitivne metode treninga motivacije.

Mogu imati tvrdoglavu crtu zbog čega se ne smatraju dobrim odabirom za ljude kojima su prvi psi. Potrebno je značajno vrijeme i novac kako bi se pravilno istrenirali i odgojili u sretnog i zdravog rotvajlera. Neki ih ne preporučuju za obitelji s malom djecom jer su izvorno uzgajani za stada stoke, tako da zbog instinkta mogu udariti djecu u pokušaju da ih zadrže u “stadu”.

Zanemarivanje i nedostatak socijalizacije i treninga mogu uzrokovati da rotvajleri postanu pretjerano teritorijalni i razviju agresivne sklonosti.

Stručnjaci za rotvajlere kažu da štenci ove pasmine, koji su odgajani uz druge pse i kućne ljubimci, obično izrastaju u pse koji su divni s njima. Postaju ljubazni, nježni i zaštitnički nastrojeni prema svim članovima obitelji uključujući i druge pse u domu. Međutim, integraciju starijeg rotvajlera u dom koji već ima psa može biti izazovno, prema ARC-u.

Prije nego što odaberete najbolju pasminu za svoju obitelj, razmotrite temperament psa, kao i njegove potrebe za vježbanjem, njegovanjem i dresurom. Ostale pasmine koje treba uzeti u obzir kada tražite obiteljskog psa čuvara uključuju sljedeće:

  • bokser
  • bernardinac
  • njemačka doga
  • airedale terijer

Index.hr

tačno.net
Autor 16.4.2022. u 11:32