Rumunski predsednik Traian Băsescu potpisao zakon o eutanaziji pasa lutalica

tačno.net
Autor 26.9.2013. u 06:55

Rumunski predsednik Traian Băsescu  potpisao zakon o eutanaziji pasa lutalica

Protesti aktivista u Bukureštu protiv eutanazije pasa

Rumunski predsednik Traian Băsescu  (Trajan Basesku) potpisao je  zakon o eutanaziji pasa lutalica, koji je prethodno odobrio Ustavni sud, saopćeno je iz press službe predsjednika.

Piše: Jelena Paunović

Novim propisima je predviđeno da napušteni  psi budu eutanizirani, ukoliko im se u roku od 14 dana ne pronađe vlasnik ili ako ne budu udomljeni.

Ovakvu odluku su donijeli na osnovu gnjeva javnosti nakon što je čopor pasa do smrti izujedao šestogodišnjeg dječaka. U rumunskim medijima se takođe špekulisalo o lažiranim nalazima autopsije. Prema informacijama koje su objavili rumunjski mediji i blogeri, dječak je nađen sa spuštenim pantalonama na mjestu gdje se okupljaju pedofili. Navodno je i ustanovljeno da su ujedi pasa nastali nakon smrti.

Hajka na napuštene pse nije zaustavljena, niti su mediji bili zainteresirani za objavu drugog dijela priče.

Na novi zakon je 30 poslanika uložilo žalbu, smatrajući da je bolje sterilisati pse bez vlasnika, nego ih ubijati.  Ustavni sud je ipak odlučio da je zakon u skladu sa Ustavom.

Vlasti procenjuju da u rumunskoj prestonici živi između 40 i 60 hiljada napuštenih pasa.

Poznata francuska aktivistica za zaštitu životinja je najoštrije osudila ubijanje napuštenih pasa i optužila Rumuniju za „genocid nad životinjama“. Njena Fondacija je 2007. godine donirala milion eura za rješavanje problema napuštenih pasa.

Mučko ubijanje pasa u Rumuniji je ujedinilo organizacije i aktiviste diljem svijeta. U svim većim europskim gradovima su organizirani protesti protiv ubijanja, ali se čini da vlastima to ništa ne znači. Iako vlast govori samo o eutanaziji, slike i video klipove koje su aktivisti snimili svjedoče o neviđenoj okrutnosti nad životinjama i ubijanju na najmonstruoznije načine. Naravno, za svako ubijanje psa kojeg će građani ubiti iz pištolja, prebiti nasmrt ili pregaziti cijeli čopor pasa automobilom, Vlada će nekome uplatiti sredstva za “humanu” eutanaziju. Na svojim Facebook profilima, aktivisti Rumuniju nazivaju zemljom sa „korupcijom bez granica“.

 

tačno.net
Autor 26.9.2013. u 06:55

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija