Rumunski ustavni sud dozvolio eutanaziju pasa lutalica

tačno.net
Autor 25.9.2013. u 15:23

Rumunski ustavni sud dozvolio eutanaziju pasa lutalica

Rumunski glavni grad odavno se bori protiv sve većeg broja pasa lutalica, kojih je prema podacima lokalne vlasti trenutno oko 64.000

BUKUREŠT (AA) —  Rumunski ustavni sud potvrdio je danas da može početi primjena zakona koji omogućava eutanaziju pasa lutalica uprkos protivljenju nekoliko stotina ljubitelja pasa koji su blokirali glavnu cestu ispred zgrade parlamenta.

Rumunska vlada donijela je odluku kojom se dozvoljava eutanazija pasa lutalica nekoliko sedmica nakon fatalnog napada psa lutalice na četverogodišnjeg dječaka u Bukureštu

Demonstranti koji su doveli svoje pse na protest uzvikivali su slogane poput “Kriminalni sud!” i “Možda ćete doživjeti istu sudbinu kao psi”.

Kako bi stupio na snagu, ovaj zakon mora potpisati rumunski predsjednik. Zakon omogućava da psi lutalice mogu biti odvedeni u azile i – ukoliko ne budu posvojeni nakon 14 dana – mogu biti eutanazirani.

Vier Pfoten, grupa za zaštitu životinja, kritizirala je ovaj zakon, rekavši kako on ignorira apel Evropske komisije upućen Rumuniji da zaštiti prava životinja. Grupa je tražila od gradonačelnika Bukurešta i veterinarske službe da obustave “masovna ubistva” pasa. Svjetko udruženje za zaštitu životinja kritiziralo je ovakvu odluku rumunskih vlasti nazvavši je “i nehumanom i neefektivnom”, pozvavši i sud i vladu da pronađu “efektivniji, održiviji i humaniji način borbe protiv pasa lutalica”.

Bukureštanske vlasti saopćile su da u glavnom gradu trenutno živi oko 64.000 pasa lutalica, dok grupe za zaštitu životinja tvrde da ih je oko 40.000. Bolnice za zarazne bolesti za osam mjeseci ove godine su primile 9.760 pacijenata koje su ujeli psi lutalice.

Anadolija

tačno.net
Autor 25.9.2013. u 15:23