ŠAPA ZENICA: MONSTRUOZNI ZLOČINI NAD ŽIVOTINJAMA KAO SLIKA STANJA NAŠEG DRUŠTVA

tačno.net
Autor 17.10.2013. u 18:33

ŠAPA ZENICA: MONSTRUOZNI ZLOČINI NAD ŽIVOTINJAMA KAO SLIKA STANJA NAŠEG DRUŠTVA

Nakon što su danas svi portali objavili vijest da su dva desetogodišnja dječaka u Beogradskom naselju Resnik pronašli devet napuštenih štenaca koje su sjekli, zapalili a onda po tijelima istih skakali, dok ih je grupa druge djece u šoku i strahu posmatrala, ispred Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica ikazujemo zgražavanje nad ovim monstruoznim zločinom i zabrinutost za zdravlje društva u cjelini.

Jer zločini nad životinjama, nasilje nad životinjama na Balkanu uzima maha, a Bosna i Hercegovina bilježi svakodnevni porast slučajeva zlostavljanja životinja od strane mlađih i starijih maloljetnika, adolescenata, mladih općenito. Društvo, struka svi na Balkanu trebaju da se bez odlaganja pozabave ovim problemom. To je pitanje za ozbiljne rasprave o stanju u društva, zdravlju društva, stanju u porodici, te odgovornosti medija i svih onih koji huškačkim kampanjama i istupima kojima se širi smutnja i nerazumijavanje spram odnosa čovjeka i životinje, čovjeka i psa, uzroka problema napuštenih životinja indirektno ohrabruju i potiču na nasilje, šire društvo straha i jaz.

Izražavamo nadu da će pravosudne institucije u Srbiji na primjeren način kazniti počinitelje ovog monstruoznog zločina i njihove staratelje i poslati poruku da je nasilje nad životinjama uvod u nasilje nad ljudima, te da ovakve patološke forme ponašanja kod mladih ne smiju biti ignorirane.

Svako nasilje nad životinjama predstavlja krivično djelo iz Krivičnog zakona, te je za isto predviđena zatvorska kazna.

Danas pas, sutra vi ili vaše dijete.

tačno.net
Autor 17.10.2013. u 18:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija