Saznajte 9 načina kako da vaša mačka u kući bude sretna

S.S.
Autor 30.8.2018. u 10:02

Saznajte 9 načina kako da vaša mačka u kući bude sretna

Foto: 123rf.com

MAČKE ponekad mogu biti i nesretne u svom domu, a saznali smo što sve može napraviti da to ne bude tako. Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol., otkrila nam je 9 načina kako da vaša mačka bude sretna u kući.

Danas se sve više vlasnika odlučuje držati mačke u kući, bez puštanja van. Za mačke u gradovima to je možda jedina opcija jer uz promet na gradskim ulicama nisu sigurne.

Prednosti toga su što mačke koje su u kući nisu izložene otrovima za glodavce koji nažalost još uvijek znaju presuditi mačjim životima, a u stanovima mačke su zaštićene i od brojnih zaraznih bolesti i parazita s kojima se mačke koje borave van susreću.

Također, odgovoran vlasnik zaštitit će prozore i balkone mrežom kako mačka ne bi pala vani. No, život na toplom i sigurnom, uz redovne obroke, bez mogućnosti lova za zabavu i kontakta s drugim mačkama za kućne mačke može biti dosadan, pogotovo ako i vlasnik nije kod kuće po čitave dane.

9 načina kako usrećiti mačku

1. Hrana
Mačke su mesojedi i njihovi obroci moraju sadržavati meso. Osim toga, za mačke je prirodno da im hrana bude stalno dostupna kako bi mogle uvijek pomalo jesti.

No, kada su mačke predebele, ili ako im tako zbog nekih zdravstvenih problema propiše doktor veterinarske medicine, mačke mogu dobivati pojedinačne obroke više puta na dan.

Kako biste mački u stanu dan učinili zabavnijim i potaknuli je da koristi svoj fantastični osjet mirisa, možete sakriti male komadiće hrane, tj. poslastice koje jako voli, na različita mjesta u stanu.

Također, poslastice možete staviti u neke malene kutije koje vam ostanu od proizvoda koje inače kupujete i tako dati maci posla s otvaranjem kutijice.

2. Voda
Voda ja važna za svaku životinju! Mačke trebaju imati uvijek punu zdjelicu svježe vode. Ako u stanu živi više mačaka, važno je da imaju više zdjelica vode na različitim mjestima.

Mačke su teritorijalne životinje i poštuju svoj prostor, pa se može dogoditi da jedna mačka ne dolazi na teritorij koji pripada drugoj mački. Zato svaka treba imati svoju zdjelicu vode na svom teritoriju.

3. Mačji zahod
Mačke su čiste životinje i prilično izbirljive kada je riječ o mačjem zahodu. O mačjem zahodu postoji „čitava znanost“, a neka od najosnovnijih pravila su da joj se mora sviđati vrsta pijeska koji ste joj stavili i mjesto gdje se zahod nalazi.

To znači da nekim mačkama neće odgovarati bučno mjesto u stanu (npr. pored stroja za pranje rublja) ili se može dogoditi da neke mačke preferiraju otkriveni ili natkriveni zahod. Ako u stanu živi više mačaka, pravilo je da bi trebale imati više zahoda – uvijek jedan više od broja mačaka.

Njihov zahod treba redovno čistiti, minimalno jednom dnevno. Poželjno ga je očistiti odmah nakon što mačke obave veliku nuždu. Jedan od najčešćih problema u ponašanju mačaka je obavljanje nužde izvan mačjeg zahoda.

4. Grebalice za mačke
Za mačke brušenje noktiju ima više uloga. Osim što brušenjem mačke održavaju svoje nokte, one se protežu, ostavljaju na ogrebenom mjestu svoje mirise iz žlijezda na šapama i ostavljaju vidljiv trag grebanja.

Ostavljanje mirisa i tragova grebanja mačkama je važno za komunikaciju – tako mačke zapisuju svoje poruke. Na primjer, ako imate više mačaka u stanu, mačke će ostavljati miris na rubovima svog teritorija kao poruku drugoj mački.

Premda neke mačke mogu sve dijeliti, uglavnom će vam za više mačaka trebati i više grebalica, na više mjesta u stanu.
Dobra grebalica treba biti visoka ili dugačka kao mačka kada se protegne – kratke grebalice nisu dobre jer mačka ne može zadovoljiti sve svoje potrebe. Poželjno je da ima više razina, neku viseću igračku i mjesto za sakrivanje.

5. Povišene površine 
Bilo da se radi o grebalici, policama na zidu ili dijelovima namještaja, mačke moraju imati povišena mjesta za odmor! Na takva mjesta mačke se povlače kada im je dosta društva drugih mačaka ili nas ljudi, kada žele malo odrijemati ili s visoka promatrati situaciju.

Vrlo često kada se mačke u nekom kućanstvu ne slažu problem se može riješiti omogućavanjem mačkama da imaju povišena mjesta za bijeg i povlačenje.

6. Igračke
Danas su na tržištu dostupne različite mačje igračke, a različite mačke različito ih prihvaćaju. Neke mačke vole miševe na baterije ili mačji kong punjen hranom, dok će neke biti zainteresirane za igru s vlasnikom uz igračku na špagi i štapu koje vlasnik povlači.

Problem može nastati ako se mačke igraju laserom jer je mačja igra imitacija lova, pa je za životinju prirodno da na kraju nešto ulovi. U protivnom može biti frustrirana te uhvatiti prvo što se nađe pored nje, nerijetko noge i ruke vlasnika.

Zbog toga se ne preporučuje igra mačaka s laserom. Kako se mačke vole zavlačiti u kutije, poneke igračke vlasnik može sam osmisliti i izraditi.

Na primjer, moguće je uzeti kartonske kutije i papirnate vrećice, te u njima napraviti rupe kroz koje se mačke mogu provlačiti. Nikada se ne smiju koristiti plastične vrećice da se mačke ne bi ozlijedile.

7. Mačje društvo
Koliko mačke vole i žele društvo drugih mačaka, ovisi o više stvari. Djelomično utjecaj ima genetika i epigenetika, a djelomično socijalizacija. Socijalizacija je važna za male mačiće u dobi od tri do 12 (ili 14) tjedana.

Za mačiće je poželjno da budu s mamom macom, i braćom i sestrama iz legla, te da se s vremenom uče na ugodan kontakt s ljudima. Kako bi se izbjegli problemi u ponašanju, mačiće se ne bi smjelo odvajati od mame mace prije navršena dva mjeseca starosti.

Najpoželjnije društvo za odraslu mačku je njena mama i sestre iz istog legla. Dakle, ako netko želi imati mačku, a zna da će puno izbivati od kuće, tada je najbolje odmah uzeti dvije mace iz istog legla.

Ako se naknadno nabavlja druga mačka, tada je bolje da je nova mačka drugog spola od prve. Za mačke nije poželjno da ih ima puno u jednom domaćinstvu jer neovisno o ljubavi koju je vlasnik spremna pružiti svakoj maci, one jedna drugoj mogu priuštiti „pakao“.

8. Ljubav i pažnju ljudi s kojima mačka živi
Mačke prati loša reputacija da su samotnjaci. To nije točno! Naše domaće mačke vole imati društvo i vole se maziti. Naravno, uz uvjet da su se naviknule na ljude te da imaju dobra iskustva.

Važno je poštovati mačja pravila te mačku gladiti po onim dijelova tijela gdje joj to odgovara (npr. ne po trbuhu) i pustiti je da ode kada poželi.

Osim maženja, svaki bi vlasnik trebao imati vremena za igru s mačkom. Ovo je malo manje važno ako mačka ima društvo druge mačke s kojom se dobro slaže.

U svijetu je sve popularniji trening mačaka temeljen na pozitivnom poticanju (nagrađivanju). Neke mačke su zainteresirane za trening, a nekima je teško pridobiti pažnju.

No, s obzirom na to da mačke u stanu nemaju puno drugih prilika za mentalno poticanje, trening je dobrodošao način da se kroz igru mačka zabavi i izrađuje odnos s vlasnikom.

9. Redovni posjeti veterinaru
Jako je važno mačke redovno voditi veterinaru! U periodu socijalizacije mačke je važno naviknuti na transporter i odlazak veterinaru kako im to ne bi bio stres.

Posjeti veterinaru za mačke su važni jer mačke znaju skrivati bolove, pa je dobro odvesti ih na pregled već kod prve sumnje da nešto nije u redu, a ne čekati da bolest bude očita.

Dobro je savjetovati se s veterinarom o cjepivima koja mačka može ili treba primiti. Nažalost, dio mačaka koje su spašene s ulice mogu biti nosioci tzv. „mačje side“ i „mačje leukemije“, koje su za mačke opasne zarazne bolesti (za ljude nema opasnosti od tih mačjih bolesti!).

Kod tih bolesti simptomi ne moraju biti odmah vidljivi, pa mačka uz odgovarajuću skrb može živjeti dosta dugo, u stanu bez kontakata s drugim mačkama da ne bi prenijela zarazu. Za ostalo o ovim bolestima poželjno je savjetovati se s doktorima veterinarske medicine.

Mačke imaju svoju osobnost i neće sve jednako voljeti društvo ili istu vrstu igračaka. Zbog toga je pred svakim vlasnikom izazov otkriti što baš njegovu ljubimicu čini sretnom! A svi koji su imali ili imaju mačjeg prijatelja, znaju koliko ljubavi mačke mogu pružiti.

index.hr

S.S.
Autor 30.8.2018. u 10:02