Saznajte kako da ovi blagdani budu sigurni za vaše ljubimce

S.S.
Autor 30.12.2019. u 11:48

Saznajte kako da ovi blagdani budu sigurni za vaše ljubimce

Foto: saznaj.lako

IAKO je ovo vrijeme veselja, ljubavi i mira, veterinarske ambulante su pune ljubimaca koji na razne načine stradavaju za vrijeme blagdana. Dovoljno je malo neopreznosti da ljubimac pojede neku namirnicu koja je za njega otrovna, da se zapetlja u žice i lampice, popne se na bor ili ga sruši, pojede ili udahne borove iglice.

Veterinari upozoravaju kako je u ovo doba godine četiri puta veća vjerojatnost da se psi razbole ili otruju zbog jedenja neprimjerene hrane, a naročito čokolade. Kemijski spoj teobromin iz zrna kakaa u psima se sporije razgrađuje, zbog čega dolazi do mučnine, pojačanog rada srca, napadaja, koji ponekad može imati fatalan ishod. Stoga budite na oprezu.

Ograničite hranu koju vaš ljubimac unosi i ne pretjerujte s hranjenjem. Naročito izbjegavajte davanje hrane koja je namijenjena ljudima. Osim spomenute opasne čokolade, nikako nemojte ljubimcima davati ni druge slatkiše kao i začinjenu hranu, masnu hranu ili meso sa sitnim kostima i slično. U slučaju probavnih poteškoća ljubimca obratite se svom veterinaru, a korisne savjete možete dobiti i u veterinarskim ljekarnama u sklopu Pet centar dućana.

Mačke se obožavaju penjati na drvo, bilo unutra ili vani, a čak i najmanja mačka može ga srušiti i pritom se ozbiljno ozlijediti ili doživjeti električni stres. Razbijanje ukrasa i/ili namještaja, problemi s električnim instalacijama i slično također su česta posljedica takvih nezgoda.

Učvršćivanjem drvca ljubimcu će biti teže prevrnuti ga. Ako je moguće, smjestite drvce u sobu koju ćete moći zatvoriti kad idete u krevet ili iz kuće. Ako to nije moguće, stavite sve ukrase i lampice dovoljno visoko da ih ljubimac ne može dohvatiti.

Voda za božićno drvce nije dobra za ljubimce pa se pobrinite da ne bude dostupna ljubimcu ako imate pravo drvo. Dobro će poslužiti mreža. Može se omotati oko donjeg dijela stabla, gdje je obično i posuda za vodu. Da bi se ona sakrila, omotajte plahtu ili nekakvo platno oko mreže.

Biljke kao što su božićna zvijezda, imela i slične biljke otrovne su za životinje te ih treba držati izvan njihovog dometa.

Posebnu pozornost obratite na štence i mlade životinje, kojima su blagdanski dani naročito zanimljivi jer je za njih sve to novo iskustvo i u toj su dobi vrlo znatiželjni. Vaše štene sigurno će željeti sve ponjušiti i istražiti, posebno ukrase i kuglice, stoga je vrlo važno da vam je ljubimac uvijek pod nadzorom.

Kad niste u blizini, izvucite iz utičnice lampice za bor. Ako ih samo isključite, to nije sasvim sigurno. Najbolje bi bilo isključiti ih iz strujnog kruga. I potpuno isključene lampice životinjama mogu postati zanimljive te ih mogu početi gristi ili žvakati.

Ako odlazite od kuće u vrijeme blagdana te ljubimce ostavljate na brigu drugima, svakako provjerite jeste li udaljili sve ukrase koji bi mogli biti opasni za njih. Imajte na umu da i najbolje odgojenim kućnim ljubimcima može postati dosadno te će raditi stvari koje inače ne rade dok ste vi kod kuće.

Glasno nazdravljanje tijekom blagdanskog slavlja, pucanje balona i slično najverojatnije će uznemiriti Vašeg ljubimca, a naročitu opasnost sa sobom nose petarde. Izuzetno je važno imati ljubimca stalno pod nadzorom te mu osigurati siguran, tih i miran prostor gdje će se moći povući ako se osjeti ugroženim.

Božić ili Nova godina u pravilu nisu “tiha noć” pa glasno nazdravljanje, baloni, petarde i sl. mogu uznemiriti vašeg psa. Osigurajte mu tih i miran prostor u koji će moći pobjeći ako se osjeti ugroženim.

Kako bi se brže reagiralo i uštedjelo na vremenu u slučaju nesreće, imajte broj svog veterinara blizu sebe i unaprijed saznajte gdje je najbliža ambulanta za životinje. Sve informacije prepišite i zalijepite na vrata ormara ili hladnjaka u kuhinji kako bi se što lakše pronašle u takvom slučaju.

Index.hr

S.S.
Autor 30.12.2019. u 11:48