Saznajte koje su biljke otrovne za vaše pse

S.S.
Autor/ica 25.4.2018. u 14:46

Saznajte koje su biljke otrovne za vaše pse

PROLJEĆE je prekrasno doba kada se sve budi, kada više vremena provodimo na suncu i u vrtu. Sadimo razne biljke vjerojatno ne razmišljajući da bi neke od njih mogle biti kobne za naše ljubimce.

Ako imate neku od ovih biljaka, to ne znači da je se morate riješiti, ali je stavite na mjesto koje nije dostupno ljubimcu ili, kada ste vani, pripazite da je ne pojede.

Neke od tih biljaka su narcise koje sadrže alkaloid likorin koji može izazvati povraćanje, proljev, srčane aritmije i bol u želucu. Bilo koji dio ovog divnog cvijeta, ako ga pas pojede, može stvoriti probleme, stoga budite na oprezu.

Zumbuli i tulipani sadrže laktone, alkaloidne tvari, te ako ih ljubimac pojede ili prožvače može doći do iritacije sluznice usta ili jednjaka. Neki od simptoma trovanja tulipanom ili zumbulom su izrazito slinjenje, povraćanje, ponekad i proljev.

U skupinu biljaka koje su otrovne za ljubimce spada i oleander koji sadrži toksične glikozide koji izazivaju promjene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Iako divan, ricinus može biti smrtonosan za vašeg psa – sadrži otrovni alkaloid ricin, a otrovni su mu listovi, posebno sjeme. Unošenje jedne do tri sjemenke u organizam je smrtonosno.

Kako bi vaš ljubimac bio siguran, ove biljke posadite na mjesto njemu nedostupno i svakako pratite što žvače i njuši kada ste vani.

index.hr

S.S.
Autor/ica 25.4.2018. u 14:46