Sedam sova i 12 drugih zaštićenih ptica grabljivica pušteno u prirodu kod Beograda

NationalGeographic / Srbija
Autor/ica 10.9.2019. u 12:20

Sedam sova i 12 drugih zaštićenih ptica grabljivica pušteno u prirodu kod Beograda

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U cilju zaštite ugroženih divljih vrsta i očuvanja biodiverziteta, ovog leta je u prirodu vraćeno sedam sova – pet ćukova (Otus scops) i dve kukumavke (Athene noctua) – kroz saradnju Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Zoološkog vrta grada Beograda i Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Vraćene sove – noćne ptice grabljivice – potiču iz divljine, ali su privremeno boravile u Zoološkom vrtu grada Beograda radi oporavka i rehabilitacije. Svi vraćeni primerci sova su pre puštanja obeleženi metalnim nožnim prstenovima Centra za markiranje životinja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

U Srbiji je prirodno rasprostranjeno deset vrsta sova i sve su strogo zaštićene nacionalnim propisima poput Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o proglašavanju strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. Sve vrste sova su takođe zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), podseća Ministarstvo.

Grupa za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Zoološki vrt grada Beograda nedavno su vratili u prirodno stanište i 12 primeraka strogo zaštićenih vrsta ptica grabljivica.

Pet vetruški (Falco tinunculus) i sedam orlova mišara (Buteo buteo) pušteni su, kako je saopštilo ministarstvo,  početkom avgusta u prirodno stanište izvan Beograda nakon boravka u u Zoološkom vrtu grada Beograda radi oporavka i rehabilitacije. Ptice su puštene na lokaciji za koju su ornitolozi procenili da ispunjava uslove za njihovu uspešnu reintegraciju.

U saopštenju, Ministarstvo je takođe apelovalo na građane da ukoliko primete ili pronađu divlje životinje koje su povređene ili nisu u mogućnosti da samostalno opstanu u prirodi, bez odlaganja kontaktiraju sledeće službe ili institucije: Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene ili Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini u Ministarstvu, kao i Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

NationalGeographicSrbija

NationalGeographic / Srbija
Autor/ica 10.9.2019. u 12:20